„София среща Люксембург“ с два концерта

БОБИ ЧОЛАКОВА

 

В проекта ще вземат участие млади музиканти от двете държави

 

Mladi-pianisti_Val_Zala_Sof„София среща Люксембург“ с два специални концерта на 11-и и 12-и декември, в рамките на Новогодишен музикален фестивал в НДК. Акцентът на двете събития ще бъде върху младите изпълнители и публика. В първия концерт на 11-и декември (петък) от 19:00ч. в зала 6 на НДК ще вземат участие Младежката филхармония „Пионер”, с диригент Любомир Денев-син и солисти от Люксембург. В програмата ще прозвучат произведения от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Морис Равел, Макс Брух . Ще бъдат изпълнени две национални премиери на съвременни музикални творби от люксембургски композитори.

На 12 декември (събота) от 11:00 ч. в зала 9 на НДК ще се състои вторият концерт – матине на тема „Деца композират за деца”. Ще бъдат представени млади музикални таланти от двете държави, както и вече утвърдени композитори, отличени на уникалния по рода си конкурс за детска композиция, организиран от асоциация “Artistes en herbes” и Международен форум по композиция – Люксембург, а изпълнителите са млади таланти от двете държави.

„Това, което ме привлече в проекта Международен Културен мост е преди всичко многопластовите възможности, които предлага в осъществяването на реална връзка между различни културни субекти.“, коментира проф. д-р Борислава Танева. Според нея България и Люксембург са две страни – членки на ЕС, които не се познават добре, а имат какво да учат една от друга и една за друга. „Възможността да се срещнат, и то чрез най – младото си поколение музиканти е уникален шанс в областта на културния обмен между двете страни. Проектът е важен и значим, защото е обърнат изцяло към детската аудитория. Деца от двете държави ще музицират заедно и то на такъв престижен форум като Новогодишния музикален фестивал в НДК. Кой, ако не децата на съвременна Европа могат да осъществят реално процеса на същинското обединяване на континента. Тяхното поколение ще реализира истинското сливане на европейските народи, които все още живеят доста различно. Иска ми се по този „културен мост“ да преминат повече хора! Началото е дадено, нека му пожелаем „На добър час!“ ” – заяви дни преди старта на „София среща Люксембург“ проф. д-р Борислава Танева.

 

 

 

Елеонора Николова

PR Agency IGM

 

info@igm.bg

www.igm.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *