Кои ще са най-търсените професии в България

През следващите години най-търсени у нас ще са учителите, здравните работници, инженерните, техническите и финансовите специалисти.

Най-голям спад на работещите се очаква в търговията, хотелиерството и ресторантьорството и добивната промишленост.

Това показват средносрочните и дългосрочни прогнози на Министерството на труда и социалната политика за развитието на пазара до 2022 и 2032 година.

Сериозно предизвикателство ще е недостигът на квалифицирани кадри със средно образование. В същото време се очертава излишък от лица с основно и с висше образование. Най-голямо увеличение на работните места се очаква в секторите образование, здравеопазване и социалната работа.

Равнището на безработица в страната се запазва

До 2032 година се очаква спад на заетостта с 3,7 на сто. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост във възрастовата група 15-64 години достигна 75,6%.

istock
istock

Очакванията са, че през следващите три години възходящото развитие на икономиката ще доведе до нарастване на броя на работещите в България до 3,151 млн. души  – със 70 800 повече спрямо 2018 г.

На фона на общото намаление на заетостта единствено при висшистите се очертава да има ръст с 2,6%. Не всички висшисти обаче ще работят това, което са учили обясни социалният министър Бисер Петков.

Нови рекорди при заетостта

„Новата реалност изисква нов подход в планирането и управлението на човешките ресурси, които включват непрекъснато инвестиране в уменията на работната сила, учене през целия живот и насърчаване на партньорството между работодателите и средните и висшите училища“, каза още министърът.

Той подчерта, че през следващия програмен период 2021-2027 година голяма част от средствата, които България ще получи от Европейския социален фонд, ще се насочат към обучения за дигитални умения за работещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *