Единственият в България пациентски център за НАЕ стана на 6 години

Центрът за страдащите от рядката диагноза Наследствен ангиоедем е в Пловдив  

 

Първият и единствен  по рода си в България пациентски център за  рядката диагноза наследствен ангиоедем, навърши шест години от откриването си, съобщава ВИП Комюникейшън.

В този център пациентите имат възможност да бъдат насочени и консултирани от  водещи специалисти в тази област. Наследственият ангиоедем (НАЕ) е описан за първи път през 1882 г.  и е пример за първичен имунодефицит и псевдоалергична реакция. Диагнозата  е фенотипен израз на предаван по наследство дефицит на плазмения С1 естеразен инхибитор, който се проявява клинично с рецидивиращи, самоограничаващи се отоци по кожата на тялото, лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната и урогениталната системи. Отоците са бледи, твърди, несърбящи и болезнени и спонтанно преминават  обикновено от  24 до 72 часа.

Те обаче са  обезобразяващи, инвалидизиращи, а  в случай при оток на гърлото – и животозастрашаващи. Важно е всички лекари и особено тези, работещи в спешни отделения, да бъдат запознати със симптомите на наследствения  ангиоедем, защото именно там болните са чести посетители.

Центърът се намира в гр. Пловдив  на ул. „Капитан Райчо“50. За предварителна – уговорка на тел.0878 518267.

ПАТРИЦИЯ КИРИЛОВА 
 
VIP COMMUNICATION PR – General manager

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *