Jeff е тук – революцията в българските онлайн и офлайн перални услуги

Боби Чолакова

Франчайз бизнес моделът за професионално химическо и стандартно пране от и до дома предлага съвременно технологично решение  за всекидневните нужди на модерния човек

Прането на дрехи у дома отнема време, а е неотменно домакинско задължение. Иновативната онлайн и офлайн услуга на испанския стартъп Jeff обяви официалното си навлизане в България през декември миналата година. Компанията предстои да открие 15 пункта в София и Пловдив, като е готова да отвори първитe още в началото на пролетта. Jeff бе посрещната с огромен интерес от страна на предприемачите, желаещи да започнат работа по бизнес модела й  и благодарение на това българските потребители, които водят активен начин на живот и  предпочитат да използват свободното си време, за да правят нещата, които обичат, вече имат удобно решение на всекидневните си нужди.

Какво отличава Jeff от всички мобилни приложения предлагащи ежедневни решения на съвременния човек?

Чрез приложението (съвместимо с Android и iOS устройства) потребителите могат да заявят прането им да бъде взето директно от входната врата на дома им, по зададен ден, час и място. Мръсните дрехи трябва да бъдат сложени в специално предназначена за това торба, донесена от доставчика. Те се доставят обратно чисти и изгладени в рамките на 48 часа в удобен час, което предоставя на клиентите свободно време и спестява усилията от прането и гладенето вкъщи. Повечето от потребителите на услугата Laundry Jeff по света са активни, градски хора. За да не се ограничават само до онлайн заявяването на услугата, те имат свободата да изберат дали да направят разходка до най-близкия пункт на Jeff и да оставят/вземат дрехите си сами. Цените, които компанията ще предлага в България, са в зависимост от плана, който потребителят избере. На месечна база ще бъде възможно да се избере между XS и S торба, с включени 4 пранета, съответно за 56 и 72 лв.

Защо услугата е успешна?

От проучване направено по поръчка на Jeff, става ясно, че прането на дрехи не е сред любимите домакински занимания за активните градски хора със забързано ежедневие. 78% от запитаните намират прането за най-досадната домакинска работа, за която никога не са намирали алтернатива, такава каквато вече е достъпна от едно мобилно приложение. Моделът за пране по поръчка от и до дома създава изцяло нова пазарна ниша, като около 60% от потребителите на Jeff никога досега не са използвали подобна услуга.

„Целта ни е да растем на пазара колкото може повече, така че колко пункта ще открием, зависи от клиентското търсене. Ние сме гъвкави, работим не само в бизнеса с перални помещения, а също и със салони за красота и фитнес зали – Beauty Jeff и Fit Jeff. Започваме от пералните, но през следващите месеци ще включим и другите услуги.“, коментира в интервю пред вестник „Капитал“ изпълнителният директор и съосновател на Jeff Елой Гомез разкривайки, че съвсем скоро българските потребители ще имат възможността да се възползват и от допълнителните услуги на компанията и то през едно и също мобилно приложение.

Защо и в България?

Смятаме, че моментът е идеален – икономиката расте, появяват се различни предприемачески модели, все по-масово се използват онлайн услуги, така че имаме големи очаквания към България. Това, че страната е част от ЕС, е наистина важно за нас.“, допълни Гомез.

Компанията е основана във Валенсия през 2015 и към момента, само за 2 години след представянето на франчайз бизнес модела й, днес тя го предлага успешно в 40 страни в Латинска Америка, Европа, Близкият Изток и Южна Азия с над 2000 професионални перални пункта и над 2 млн. потребители. България е най-новата точка на световната карта, която посреща иновативния бизнес модел на испанския стартъп. Интересът, на който основателите се радват, им позволява да имат позитивна визия за бъдещото разрастване на услугата. Г-н Гомез сподели целта на компанията на световно ниво за тази година и тя е динамично разрастване, което да задоволи нуждите на колкото се може повече потребители.

История

Историята на Jeff започва преди четири години, когато трима млади предприемачи от Валенсия осъществяват идеята си за иновативна и технологична услуга за професионално пране и химическо чистене, с помощта на програмата Bbooster (първият акселератор в Испания, който стимулира бизнес проекти, базирани на онлайн приложения за смартфони и сайтове). През същата година е направена и първата поръчка за изпиране и доставка на дрехи, а година по-късно се обявяват официално и абонаментните планове, от които клиентите могат да се възползват и до днес. Своят пик компанията отчита през 2017 г., когато утвърждава франчайз модела си и бързо разраства присъствието си от Валенсия до над 20 държави.

В допълнение към бизнес модела за пране има и други, които се разработват, както и два вече утвърдени: „Beauty Jeff“ – услуга, която е посветена на фризьорството и красотата и фитнес услугата „Fit Jeff“. И двете работят по франчайз бизнес модела на Jeff.

През декември 2018 г. Jeff получи 10.4 млн. евро в кръг на финансиране от серия А, воден от инвестиционна компания All Iron Ventures. Тази инвестиция добави над 3 млн. евро към постигнатите резултати в предишни операции на утвърдени европейски предприемачи като Йероен Марчес, управляващ директор на Airbnb Европа, Близкия Изток и Африка, Алберт Арменгол, главен изпълнителен директор на Doctoralia, и Ким Юнг, изпълнителен директор на NX Corp.

Франчайзинг моделът на Jeff се доказва като успешен бизнес за професионално пране и химическо чистене, като към момента работната сила на компанията вече е нараснала до 500 директни служители и над 3500 косвени служители по целия свят. От основаването си до момента, Jeff отчита само прогресивни финансови резултати и се радва на голям интерес от страна както на клиентите, така и на предприемачите, избрали бизнес модела й. Сред някои от признанията, които компанията получава, са:  Най-добър стартъп проект на Digital Tech&Trends Summit 2019 г., Най-добър предприемач на Valencia Startup Awards 2019 г., а също и подреждането й сред 20-те най-бързо развиващите се стартъп компании в света, според Google.

За Jeff

Испанската компания Jeff е стартираща фирма, която е основана през 2015 г. и започнала предлагането на франчайз модела си през 2017 г.. Бизнесът е създаден във Валенсия, Испания, от Елой Гомез, Адриан Лоренцо и Рубен Муньоз, трима млади испански предприемачи под 30 години. Компанията вече оперира в повече от 40 държави в Азия , Латинска Америка, Африка и Европа, предлагайки на своите потребители удобни решения чрез своето приложение, уебсайт и магазини. Тя започва като платформа за доставка на пране до дома и химическо чистене, наречена Mr. Jeff, но в момента е в процес на разширяване, в който услугите за красота и фитнес, Beauty Jeff и Fit Jeff, вече са добавени  към услугите за пране и предстоят още. Приложението е достъпно на устройства с Android и iOS и предлага мрежа от франчайзи, която напълно променя традиционните бизнес модели. Jeff предприема процес на международна експанзия с повече от 2000 работещи франчайза и над 2 млн. потребители по целия свят.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *