Целите на Софийската адвокатура – повече публичност и дигитализация

Трябва да се приеме нов закон за адвокатурата у нас или да се въведат съществени изменения, касаещи точното дефиниране на дейността, за да не се стига до конфликти и изземане дейността на адвоката. Необходимо е да се осигури прозрачност на управленските решения. Друг важен елемент е дигитализацията, коментира адвокат Райна Аврамова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Софийските адвокати ще изберат своя председател през тази седмица. Шестима са кандидатите да оглавят Софийската адвокатска колегия. Сред тях е Райна Аврамова.

„Адвокатската професия няма едно изразено деление мъж-жена, така че се чувствам комфортно и с удоволствие бих дебатирала с моите опоненти всички идеи. Моят екип включва адвокати със стаж 5-31 г. Имаме добри млади попълнения. Всички сме нови лица за управлението за Софийската адвокатура, което дава възможност да ни се даде кредит на доверие, за да реализираме задачите и целите си“.

„Промените са необходими, в последните години адвокатурата е изключително разединена. Всички те обаче трябва да започнат от Софийската адвокатура, в чийто състав влизат 6 200 адвокати“, уточни Аврамова.

„Към момента настоящият адвокатски съвет не качва протоколите от заседанията си на сайта на Софийската адвокатура. Там не може да се види какви решения са взети и кой от членовете как е гласувал за съответното решение. Нямаме публичност на заседанията„.

„Трябва да се помисли за търсене на имуществена отговорност на самия адвокатски съвет – говорейки за дисциплинарните производства, който излъчва обвинител измежду списък, и дисциплинарна отговорност на дисциплинарните съдии за поставени незаконосъобразни актове“, подчерта гостът.

„Другата ни важна идея е обявяване публично на дисциплинарните съдилища със заличени лични данни, както прави ВКС. Важен етап е и дигитализацията, за да има електронен достъп до делата“.

„В адвокатурата не можем да си затворим очите и пред грубото отношение на някои магистрати“, отбеляза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *