Научете се да управлявате конфликтите, за да спасите връзката си

Има ли връзка, лишена от конфликти и препирни? Няма, разбира се! Независимо колко близки са си двама души, в даден момент спецификите на характерите им или неблагоприятните обстоятелства неминуемо водят до криза в отношенията.

 

Експертът по успешни Кристиян Коен обаче е на мнение, че проблемните моменти всъщност осигуряват възможност за сближаване. Но само ако знаете как да се възползвате от тях!

 

В своеобразния си наръчник по любов и разбирателство “Единствена за него” той пише:

 

“След като първоначалната бурна романтика на една връзка отмине, това, което остава, са две реални човешки същества – всяко със своите истории, емоционални натрупвания и идеи. Ще има случаи, в които се ядосвате един на друг. Това е хубаво. А начинът, по който се справяте с тези моменти, ще определи дали ще се разделите, или ще се свържете в още по-дълбока и стабилна връзка.”

 

Ясно е, че жените са по-емоционални от мъжете и са склонни да следват сърцето си, независимо какво им диктува разумът през това време. В кризисна ситуация дамите влагат цялата си енергия, за да оправят връзката. Единственото, което постигат обаче, е да се вторачат още повече в сполетелите ги разочарования.

 

Прекалено много жени се озовават във връзка, в която мъжът се държи дистанцирано и дръпнато. И споделената страст е твърде малко. Всички усилия, които нежната половинка полага в името на подобрението, я карат да се чувства по-разстроена. Защото мъжът сякаш не забелязва и не се интересува. Или по-лошо – разгневява се всеки път, когато тя се опита да говори с него и да разбере защо нещата не вървят.

 

Разпознавате ли себе си в описания сценарий? Тогава веднага трябва да спрете този кръговрат и да промените своята тактика – осъзната или не съвсем.

 

Кръговратът на болка и критика

 

Когато някой ви нарани или ядоса, вероятно се чувствате ужасно. Недооценени. Необичани. Ала в такъв момент едва ли се замисляте защо тъкмо тези емоции ви връхлитат. Или пък как можете да оправите нещата.

 

Вместо това изисквате от него да се промени и да се отнася подобаващо с вас. Нещо повече – тогава превключвате в режим на “обвинения”, “критики” или “отчаяние”, което понякога ви кара да се чувствате съвсем малко по-добре… но само за кратко, докато не видите, че мъжът до вас се е отдръпнал още повече.

 

В “Единствена за него” има някои съвети, които наистина биха могли да ви помогнат да излезете от създалата се ситуация…

 

“Не е нужно да сте психолози, за да видите, че това не е добра стратегия да вдъхновите един мъж, да намерите любов и щастие, да изградите стабилна и дългосрочна връзка…

 

А как да избегнете деструктивния модел, който ви води към задънена улица?

 

Когато усетите, че започвате да се свивате и да се съпротивлявате, защото емоциите и разочарованията напират във вас, вместо да ги игнорирате или криете, им дайте воля.

 

Опитайте да ги почувствате повече.

 

Наистина се потопете в това, което чувствате и намерете думите да го опишете. Дайте си време, за да разберете откъде произлизат тези чувства. И чак след това ги споделете с мъжа до себе си.”

 

Избор на правилния подход

 

Едно-единствено понятие разграничава любовта от приятелството. И то се нарича “привличане” – физическо и емоционално. Добрата новина е, че мъжът до вас все някога е бил привлечен от вас, тоест би могъл отново да се почувства по същия начин. Но докато това се случи, ще е нужно доста да се потрудите.

 

Ако в момента сте в лишена от страст връзка, то истината е, че трябва да направите избор. И то възможно най-скоро. Кристиян Коен описва доста точно възможните модели на поведение…

 

“Можете:

 

а) Да полудеете, докато виждате знаците за това, че мъжът до вас се отдръпва, както и как страстта във връзката ви постепенно изчезва (и насилвате нещата спираловидно надолу)

 

б) Да решите да не правите нищо, а да стоите “тихо” и да се надявате нещата да се оправят, докато се движите по пътя на несигурността и мъжът до вас продължава да се отдалечава все повече.

 

в) Да спрете да реагирате първосигнално от страх, а да направите нещо и бързо да оправите нещата.”

 

Само ако изберете последния отговор, има надежда да спасите взаимоотношенията си. Но какво трябва да сторите?

 

В “Единствена за него” става ясно откъде трябва да започнете:

 

“Спрете да правите всички онези “убеждаващи” неща в опит да го накарате да ви харесва, да получите одобрението му, да носите товара и на двама ви и да го направите щастлив и доволен.

 

Това ви прави нещастни и той го усеща. Опитите да ангажирате отново своя партньор, като му говорите как има нужда “да работи” по-усърдно за връзката ви, не е добър подход или отправна точка. Можете да прескочите частта с “какво не е наред сега” и да преминете направо към едно ново обвързване, като се справяте с нещата на емоционално ниво.”

 

Как да си го върнете обратно?

 

Недейте да правите прибързани решения, свързани с раздяла и прекратяване на всякаква комуникация със съответния човек, преди да сте си дали сметка какво всъщност се случва. Може би връзката ви минава през труден период. Може би дори вече се е стигнало до раздяла, ако един от двама ви е пожелал тъкмо това. Но нищо не е необратимо!

 

Ако се чудите по какъв начин да спасите връзката си, статията на Кристиян Коен “Как да го привлечеш отново, ако се отдръпва” със сигурност ще ви е от полза. А ето какво пише по темата в неговата книга:

 

“Напълно възможно е да се сближите с партньора си, както преди… ако и двамата се съгласите с определени условия. Наричам ги “5-те необходими изисквания”:

 

  1. Трябва да простите и да забравите всичко лошо от миналото.
  2. Той трябва да е отворен и искрен, и да чуе къде той е сгрешил.
  3. Вие трябва да сте решени да бъдете отворени и открити, и да чуете къде вие сте сгрешили за него.
  4. Трябва да постигнете съгласие за пълна искреност оттук нататък.
  5. Целта на това да имате отново връзка заедно трябва да бъде създаването на пълноценен живот и за двама ви, а не оправянето на връзката.”

 

Спазите ли тези условия за безоблачно съжителство, ще успеете да залепите счупените парченца и да продължите напред. Заедно.

 

А за да разберете всички тайни на привличането между двама души, ви препоръчваме да прочетете книгата на Кристиян Коен “Единствена за него”. В нея ще откриете безценни съвети, които ще ви помогнат да изградите пълноценна връзка с човека до себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *