ВМА с нова система за наблюдение на пациенти в домашни условия в партньорство с Алтерко Робoтикс

Боби Чолакова
България се превръща в първата страна в света със система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия

 Военно-медицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия. Тя е разработена от българската IoT компанията Алтерко Роботикс и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри. Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ. Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като IoT компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

За програмата за домашно проследяване партньор е SatHealth – българска компания занимаваща се със решения и консултации в сферата на здравеопазването. Те ще се грижат за мониторирането и връзката с пациентите под домашно наблюдение.

Благодарение на тази нова разработка на Алтерко Роботикс и SatHealth, България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.

„Нашата сила винаги са били иновациите и дори в сегашната извънредна обстановка не спираме да разработваме нови продукти. Вярваме, че именно иновациите са изходът от актуалната криза с COVID-19, затова и вече имаме 2 разработени продукта, с които целим да подпомогнем глобалната борба срещу него. Това са Shelly AIR, ефективен уред, който пречиства въздуха и убива всякакви вируси и бактерии, и новият ни оксиметър за дистанционно наблюдение на пациенти“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.

Защо е важна оксиметрията?

Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.

Новата система, разработена от Алтерко Роботикс, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.

Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване.

В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип.

Повече за оксиметъра на Алтерко Роботикс тук:
https://mykifamily.com/myki-pulse-oximeter

Доставки у нас и в Европа

Очаква се до 2 седмици да бъдат доставени общо 500 броя оксиметри в България. Те ще бъдат предоставени безвъзмездно на болници и пациенти с COVID-19, които е важно да бъдат наблюдавани в домашни условия.

В същото време няколко лечебни заведения в Италия и САЩ също тестват оксиметъра и системата на Алтерко Роботикс, като са стартирани преговори за внедряването ѝ и при тях.


* * *


За Алтерко Роботикс:

Алтерко Роботикс е изцяло българска компания, част от холдинга „Алтерко“. Компанията се занимава с разработка на иновативни IoT решения и продукти. Засега основните направления на развитие са две – умни устройства за локализиране от серията MyKi, какъвто е  детският часовник MyKi, и системи за автоматизация на дома. Компанията има амбициите да разширява продуктовата си гама с нови и иновативни разработки.
www.shelly.cloud
www://myki.watch/
www.myki.pet
www.myki.care
www.mykiauto.com

* * * * *


За повече информация и запитвания за интервю, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc.
на 088 449 5950 и press@m3bg.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *