Отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

България отбелязва 135-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година в Пловдив страната ни заявява своето желание за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа. Чествания по случай празника са организирани в  цялата страна.

Кулминацията обаче е в Пловдив, където ще се проведе тържествената заря – проверка пред паметника на Съединението, на която ще присъства президентът.  По традиция празникът ще започне  в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен.  Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов. Ще бъде направена и традиционната възстановка на събитията от паметната дата.Ще се проведе и шествие, в което участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието. Заради отбелязването в Пловдив ще бъдат  затворени централни булеварди, а гражданите ще бъдат допускани до площада в центъра от 18:30 часа през три контролно-пропускателни пункта.

В София венци и цветя ще могат да бъдат поднасяни пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг от 11.00 до 13.00 ч. , където ще има часови от Националната гвардейска част, съобщиха от Столична община. За първи път град Съединение няма да постави началото на националните чествания по повод годишнината от съединението на Източна Румелия с Княжество България. Празничните прояви в града са отменени заради коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *