Оптимисти сме за международната търговия

Българските компании са оптимисти за бизнеса с европейските страни и предвиждат повишаване на международната търговия, показва проучване сред 2800 компании от различни държави.
Анализите показват, че средно 13 на сто от фактурите, издавани от европейските компании, са за чужбина. Отнесено към целия оборот за финансовата година, германските компании имат най-висок обем международни вземания, като приблизително всяка пета фактура, изпратена в чужбина, е издадена в Германия.

Компаниите в Европа демонстрират по-голяма предпазливост що се отнася до международните им бизнес отношения. Средно 50 процента от тях прилагат по-стриктни условия за плащане към чуждестранните си клиенти, тъй като се притесняват от несъбираеми дългове, показва анализът на института за пазарни проучвания TNS Infratest.

Самите компании не предвиждат сериозен ръст на бизнеса с чужбина. Само 21 на сто от тях допускат, че ще има чувствително раздвижване в международната им търговия.

В Западна Европа, Германия (29%) и Великобритания (25%) са относително по-оптимистични в очакванията си, а в Източна Европа българските (25%) и румънските компании (27%) са най-склонни да демонстрират позитивни нагласи. Като цяло в Европа, Франция и Русия са най-скептични по отношение на развиването на международната търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *