Двойна зараза грип и COVID-19 връхлетя София

За първи път в София са установени пациенти, заразени едновременно с COVID-19 и сезонен грип. Това съобщи проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.

„На 11, 12 и 16 ноември във вирусологичната лаборатория на „Токуда“ изолирах трима души с комбинирани инфекции – грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип“, обясни проф. Аргирова, която беше част от бившия Медицинския експертен съвет към правителството

Така в страната вече циркулират и сезонните грипове, а начинът на заразяване с тях е същият като с коронавирус – предават се по въздушно-капков път.

Все още е рано да се каже как протича заболяването в случаите, когато човек е заразен с грип и коронавирус.

Проф. Аргирова уточнява, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние, пише Дневник.

Аргирова обяснява също така, че не може да се прогнозира дали ще има грипна вълна през тази година. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Предвид мерките, наложени в борбата с коронавируса, е възможно случаите през този зимен сезон все пак да са по-малко.

 

Родители доброволци влизат в класните стаи в бургаското училище „Васил Априлов“ на мястото на болните от COVID-19 учители. Те ще преподават на децата от първи до четвърти клас, за да не се прекъсва присъственото обучение на най-малките.

Родителите сами са откликнали на призива на директора на училището да заместят болните учители в класните стаи.

От ръководството на училището казват, че е много важно малките ученици да бъдат в клас, защото обучението при тях е специфично и трудно става от разстояние.

От „Васил Априлов“ призовават и други училища в страната да последват примера им и да призоват родители доброволци да влязат в класните стаи

България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване, заяви след работно съвещание с министри от кабинета премиерът Бойко Борисов. „Като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът.

Борисов възложи на здравния министър проф. Костадин Ангелов да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *