Меркел бие тревога: Германия стои върху буре с барут

Направляването на пандемията се „изплъзва от контрол“. Това е предупредила германският канцлер Ангела Меркел пред колеги от Християндемократическия съюз, информира „Билд“. Най-продаваният вестник в Германия пише, че Меркел е заявила пред представители на партията, че са необходими по-стриктни мерки за предотвратяване на нова вълна от инфекции. Според канцлера потенциалната заплаха от бързо разпространение на нови щамове на коронавируса означава, че Германия „стои върху буре с барут“. Тя предупредила, че ситуацията с вируса може много лесно да се влоши през следващите седмици.

Дългогодишният лидер на Германия също подчертал, че „не е сигурно“ дали ще отворят големите магазини в средата на февруари, като е поискала да се приемат още мерки, включително възможно най-голямо ограничаване на пътуванията.

Германия регистрира 6408 нови случая на коронавирус за последното денонощие и 903 починали.

В същото време журналистът Петър Пунчев, който живее в Дюселдорф коментира обстановката, цитиран от Bulgaria ON AIR. Нещата в новините изглеждат по-тревожно, отколкото са в реалния живот. Всичко обаче е затворено. Животът не е нормален, но германците го приемат философски. По думите му действията на правителството се възприемат положително. „Не им е леко на собствениците на заведения, но не виждам почти такова сред тях, което да не предлага храна за вкъщи. Всички се стараят по малко да поработват, за да се запазят. В Дюселдорф нещата се възприемат доста спокойно. Като човек, който следи детайлите, видях чрез апликацията на телефона си с колко заразени сме се срещнали. От три седмици не съм забелязал да съм бил в контакт с болен“, посочи той.

Според журналиста нещата са значително по-спокойни от началото на пандемията. „Имаше моменти на задъхване на здравната система, властите не искат да се връщат към това. Тук ваксинацията също върви бавно, въпреки очакванията. В момента са ваксинирани около 1,6 млн. души – очакваше се да са двойно повече. Европа е потърпевша от действията на фирмите производители на ваксините. Няма голяма разлика в това отношение между България и Германия“, обрисува ситуацията Пунчев. „Човек просто трябва да избере за себе си – дали да се ваксинира или да се среща с риска ежедневно“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *