Терористите планирали да ударят европейска столица до Нова година

Преди Нова година е възможно да бъде осъществена нова терористична атака в Европа.

Предупреждението за заплахата отправиха от полицията във Виена. Информацията е била подадена от чужди служби за сигурност, които са посочили и имената на предполагаеми ислямисти.

Експертите по сигурност посочват, че евентуалната атака може да бъде осъществена с експлозиви и огнестрелни оръжия. Основните мишени ще са места, където са се събрали много хора.

От австрийската полиция призоваха гражданите на страната да проявят разбиране на необходимостта от по-строги мерки за сигурност.

Те включват видеонаблюдение на места с голям човекопоток и особено празничните събития. Органите на реда осъществяват и повече проверки за самоличност, както и на вещи, които потенциално могат да съдържат експлозиви, като чанти и дори велосипеди.

По-рано в социалните мрежи беше разпространен нов видеоклип на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади.

В обръщението си той заплашва Русия, САЩ и Израел с атаки. В съобщението се казва, че ударите на САЩ и Русия в Сирия не са отслабили решимостта на организацията.

Наред с това Абу Бакр ал-Багдади твърди, че така нареченият халифат се развива добре въпреки безпрецедентния алианс срещу него, отбелязва в. „Гардиън”.

В 24-минутния аудиозапис Багдади заявява, че въздушните удари, нанасяни от международната коалиция „само засилват решителността“ на ИД.

Той също така се подиграва на наскоро създадения, ръководен от Саудитска Арабия „Ислямски съюз срещу тероризма“ и предупреждава Израел, че с всеки нов ден ислямистите „се приближават все по-близо”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *