Какво ще е времето през януари 2016

Най-ниските януарски температури ще бъдат около -10 и -8 градуса, а най-високите около 10 и 15 градуса. Между минус 3 и 0˚ ще бъде месечната температура през януари в Северна България и високите полета. По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3˚. В планините между минус 8 и минус 3˚.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната тя е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м. През януари динамиката на времето на Балканския полуостров ще бъде голяма и времето в България ще бъде твърде променливо.

Кога да очакваме валежи от сняг през месец януари 2016 ?

В началото на януари валежи ще има главно от сняг. Валежната обстановка ще продължи до 4 – 6 януари: ще превалява главно сняг, в южните райони и по Черноморието – дъжд, който ще преминава често в сняг. Температурите ще се понижат и ще се установи време с температури близки до нормалните за януари. В края на десетдневието валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

През голяма част от второто десетдневие отначало ще се създадат обстоятелства за превалявания, предимно от сняг. След слабо повишение на температурите в началото на десетдневието, впоследствие те отново ще се понижат и през периода 16 – 20 януари времето ще бъде студено.

В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат. След временно спиране на валежите наново ще завали, главно сняг. Януари е най-студеният месец от годината и обичайно той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обичайно ще бъде облачно и мъгливо. При нахлувания на хладен въздух от северозапад, ще вали сняг и се създават условия за снежни виелици, главно в Северна България.

Средното число на дните със снежна покрива в Северозападна България е близо 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините обикновено ще духат силни ветрове, често от северозапад и югозапад. Януари се регистрирт най-големите аномалии на времето в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *