Витанов: Очаква се вторичен пик на новата КОВИД вълна, по-добре да не казвам нищо за смъртността

Витанов: Очаква се вторичен пик на новата КОВИД вълна, по-добре да не казвам нищо за смъртността

Очаква се оформянето на вторичния пик на четвъртата вълна от COVID-19 у нас. Това написа във Фейсбук проф. Николай Витанов, станал популярен като математикът на НОЩ /Националния оперативен щаб/. „За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври“, споделя още математикът.

Традиционно, той прилага и няколко карти: „Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Видин и Монтана още се спотайват на ниво 3. Изпреварени са от друг силен кандидат за ниво 4 – Сливен. Това се вижда добре на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Кърджали е в зелената зона, но както писах вече, там ще си изкарат спокойна седмица. Като цяло, положението в Родопите е относително спокойно, в смисъл, че областите там са ниво 2, вън от червената зона“, пише проф. Витанов.

„Областите с дифузна разпространение на заразата формално днес са 11, реално са около 20. Що се отнася до нашата карта на риска, знаете какво гледаме там – София-град и Пловдив. Още не са във виолетовата зона, въпреки, че поддаването продължава и в София то почва да се усеща все повече. Това ни крепи да не подскочим като брой на нови случаи. Но поддаването се показва като оформяне на вторичния пик“, отчита математикът.

Досега здравната система се е справяла с бавното увеличаване на натиска, но той вече е доста голям и не е добре да расте с по-бързи темпове, смята още Витанов. „Наблюдавайте броя на активните случаи. Наближава едно интересно число. Числа не казвам, но ви обръщам внимание на тоя факт, числото ще го познаете веднага“, пише още Витанов.

И заключва: „За смъртността какво да ви пиша. Най-добре нищо. Можете да се опитате да измамите индикатора „брой регистрирани нови случаи на ден“, но не можете да измамите индикатора „смъртност“. Това е положението.

И още – положението е такова, че тотален локдаун на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, вие го виждате, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *