Всеки втори го боли главата от смартфона

Модерните технологии са удоволствие и потребност за съвременния човек, но се оказват и много вредни за здравето. Новите смартфони например често причиняват главоболие и водят до сериозни проблеми с очите, предупреждават американски лекари. Причината за това са цветните екрани. Независимо дали става въпрос за телефон, таблет или компютър – очите ни не са пригодени да възприемат толкова много цветни картини, които се сменят с такъв голям интензитет.

Според ново изследване близо две трети от американците страдат от симптоми на сухи, раздразнени очи, замъглено зрение, главоболие и болки във врата и гърба, породени от многото време, прекарвано със смартфона.

„Резултатите от проучването на състоянието на 10 000 жители на САЩ показват още, че употребата на електронни устройства въобще не е полезна за очите.“, твърди д-р Малика Маршал. Според нея хората може и да не осъзнават с колко много електронни устройства са заобиколени всеки ден – компютър, мобилен телефон, таблет, преносими устройства. Всички те поставят под натиск очите ни.

Сред засегнатите от модерната мания е и Кристофър Колет, който се занимава с продажба на технологични продукти. Той прекарва много време пред компютъра или със смартфона в ръка и установил, че започва да го боли главата и очите му да се преуморяват. Оказало се, че страда от т.нар. цифрово напрежение в очите и не е единичен случай. Проучване на Vision Council показва, че 8 от всеки 10 американци, които имат такава диагноза, ползват две или повече електронни устройства едновременно. Основната причина за цифрово напрежение в очите е малката дистанция между тях и използваното устройство, твърди оптикът д-р Джеси Ли. Тя допълва, че човешкото око не е пригодено да бъде натоварвано всеки ден по 10 часа с употребата на относително нови в човешката природа устройства. Според нея единственият начин за превенция е почивката. На всеки 20 минути очите трябва да се оставят да почиват. Най-лесно това се прави, като погледът се отмести от екрана и се фокусира в някой близък предмет. Така очите си почиват и един вид се „рестартират“, преди отново да бъдат подложени на електронната инвазия на монитора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *