40 млн. лв. се вляха в българската икономика през 2015 г. благодарение на OLX.bg

БОБИ ЧОЛАКОВА

 

Стоки втора ръка на обща стойност над 40 000 000 лв. бяха продадени успешно в OLX.bg през 2015 г. Сделките бяха сключени между частни потребители – обикновени хора, които не развиват търговска дейност.

 

Продавачите в платформата са успели да генерират горепосочената сума след продажба на непотребните си вещи, а тъй като стоките се продават на 50% от цената продуктите като нови, купувачите са спестили 40 млн. лв. под форма на разликата от цената на нова стока от същия вид в търговската мрежа. Така платформата спомогна за повишаването на покупателната способност на българите през 2015 г., което води и до общото подобряване на икономическия климат в страната.

 

OLX в подкрепа на българското семейство

 

Продаването на непотребни вещи през сайтове за обяви се превръща във все по-предпочитан от българина метод за подпомагане на семейния бюджет. Сумата от 40 000 000 лв. не просто се влива директно в бюджета на българското семейство, а е спечелена без първоначална инвестиция – публикуването на обяви в OLX е безплатно до определен лимит и не се дължи комисионна при успешна продажба.

 

Така вместо неизползваните вещи като дрехи, електроника, стоки за дома, играчки, спортни пособия и други да залежават в домовете и гардеробите, те биват продавани успешно в ОLX и генерират допълнителен доход на своите доскорошни собственици.

 

Купувачите, от своя страна, също успяха да повишат стандарта си на живот, като спестиха средства от покупката и се сдобиха със стоки на половин цена – обявите за стоки втора употреба се продават средно на 50% от цената на стоката като нова.

 

Продажба на ненужното онлайн – все по-разпространена

 

Продаването на непотребни вещи през сайтове за обяви се превръща във все по-предпочитан метод за подпомагане на семейния бюджет от българина. Основните причини за това са две:

 

  • Лесно е: всеки втори с достъп до интернет в България е продал нещо онлайн през 2015.

 

  • Евтино е: не се изисква каквато и да е инвестиция, за да се продаде дадена стока втора ръка онлайн, а за разлика от бързите кредити, например, спечелената сума се влива директно в бюджета на семейството, без да се дължи по нея лихва.

 

Мобилният телефон – предпочитаният метод за покупко-продажба

 

Българинът все по-често посяга към мобилното устройство, когато иска да продаде или да купи нещо.  Половината от всички посещения в OLX.bg в края на 2015 г. са осъществени през мобилно устройство. Една от всеки три обяви в платформата към момента се публикува през телефона.

 

Най-търсените стоки за 2015 г.

 

Най-желаните за покупка стоки през 2015 г. са в категория електроника – мобилни телефони, лаптопи, таблети. На второ място следват дрехите и модните аксесoари, а веднага след тях сe нареждат авточастите, стоките за бебето и детето, продукти за дома и градината, спортни артикули и др.

 

По региони

 

Столицата е  на първо място по брой обявени артикули за продажба в OLX – софиянци са добавили 1 345 000 нови обяви през 2015 г. След тях се подреждат пловдивчани и варненци с по близо половин милион обяви и бургазлии с 250 000.

 

Най-активни продавачи обаче се оказват потребителите във Велико Търново. Жителите на старата столица са публикували средно по 2 обяви на човек от общото население на града. За сравнение средните показатели за другите големи градове е около 1,1 -1,3 обяви. Софиянци пък са добавили само по 1 обява на човек от населението на столицата.

 

*всички данни са взети на база вътрешна статистика на платформата OLX.bg и официалните данни за брой на населението според ЕСГРАОН от 15 март 2015 г. Данните са за календарната 2015 г.

Maya Ivanova

Account Manager

V+O BULGARIA

98 Bulgaria Blvd., Section D, fl. 10, Office 19D, Sofia, 1680

m.ivanova@vando.bg

www.vando.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *