ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ЙОТОВА ЧЕТЕ НА ДЕЦАТА В 150 ОУ „ЦАР СИМЕОН ПЪРВИ“

Боби Чолакова

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която е патрон на „Походът на книгата“ на Асоциация „Българска книга“, се срещна днес с децата в столичното 150 ОУ „Цар Симеон Първи“. Тя им прочете приказката „Меко казано“ на Валери Петров и ги запозна с малко известни факти от живота на именития писател, преводач, разказвач и автор на преамбюла на Конституцията ни. 

 

Какво са разбрали от приказката и кой е любимият им герой споделиха децата след четенето, а Илияна Йотова обърна специално внимание на всяко едно дете.

 

Вицепрезидентът подари безценни томове за новооткритата училищна библиотека, сред които книга за Васил Левски, класики на Ботев, Вазов и Йовков, а малките читатели на свой ред я зарадваха с цъфнал жасмин и ръчно изработена от тях приложна творба.

 

На раздяла децата я поздравиха с песента „Приятел пръв“ на Валери Петров, а тя им пожела да са здрави, ученолюбиви, да обичат книгите и да четат.

 

ПОВЕЧЕ ЗА „ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“

 

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата.

„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 г. инициативата отново се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Кампанията стартира всяка на празничния 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. „Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За единадесетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови читателски клубове и библиотеки. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

 

СНИМКИ И ВИДЕО ОТ СРЕЩАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В 

СТРАНИЦАТА НА АБК ВЪВ FACEBOOK

 Ани Скримова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *