Наводнени къщи, снежни навявания, паднали дървета в страната

Усложнена е обстановката в страната.

В хасковското село Динево 32 къщи са наводнени, съобщиха от пресслужбата на общината. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътят към селото е затворен.

Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN, допълниха от общината.

Няма затворени пътища в Хасковска област, навсякъде е опесъчено, съобщи дежурният от Областно пътно управление в Хасково. По думите му единствената забрана, която е въведена, е за движение на тежки товарни автомобили в целия регион.

От метеорологичната станция съобщиха, че най-голяма е снежната покривка в Хасково. В областния град тя е достигнала 14 см, но се покачва заради продължаващия снеговалеж.

Населени места без ток има в Ловешка област

Бедствено положение в Смолян, сняг затрупва страната*

Затворена за движение е третокласната пътна мрежа в Шуменско, както и пътищата от Шумен за Русе и за Силистра – за технологично почистване. Това съобщиха от Областното пътно управление.

През Ришкия проход автомобили над 12 тона нямат право да се движат, а тези с тегло от 3,5 тона до 12 тона трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Продължава да вали сняг, духа вятър и падат дървета по пътните платна, което затруднява работата на снегопочистващата техника, уточниха от Областното пътно управление.

От хидрометеорологичната обсерватория в Шумен съобщиха, че в областния град снежната покривка е над 20 сантиметра, а температурата в момента е около минус 1 градус.

От общинската администрация в Шумен се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън него поради създалата се сложна зимна обстановка. Заради падналия обилен сняг през нощта има опасност от падане на клони и на дървета.

Зимната обстановка в област Разград е усложнена заради продължаващия снеговалеж и снегонавяванията, съобщи заместник-областният управител Нурие Црънгалова. Пътищата са проходими при трудни зимни условия.

Без електроснабдяване са близо 30 населени места на територията на областта. Най-тежко е положението в община Лозница, където има ток само в две села в общината. В община Завет вече е започнато подаването на електрозахранването. В община Разград населените места без ток са около 10, като екипи на ЕОН работят по отстраняване на авариите. В момента екипи на пожарната работят по отстраняване на паднали дървета и изпочупени клони.

Затворен за движение е главният път Русе-Разград-Шумен, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Останалите пътища в областта са проходими при тежки зимни условия. Забрана е въведена за движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона. Снежната покривка в региона е около 30 сантиметра. По почистването и обработването на пътната мрежа в област Разград работят 34 машини.

Трийсет машини почистват пътищата от Добрич към ГКПП-Кардам, към Балчик, черноморския комплекс „Албена“, община Крушари и други отсечки от републиканската мрежа в региона, съобщи дежурният в Областното пътно управление.

По думите му пътищата в областта са проходими, но обстановката се усложнява заради продължаващите валежи и силният вятър, който предизвиква навявания от сняг. След Тервел и село Коларци в посока Силистра, както и след село Бдинци в посока Шумен са въведени ограничения в движението по искане на пътните управления в съседните областни градове.

Пет села в общините Тервел и Шабла са с прекъснато електрозахранване, съобщават от Областния съвет по сигурност.

Спрени са автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление.

Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Препоръчва се да не се предприемат пътувания. Има снежни навявания, пътищата са заснежени. По данни от дежурните в Областната администрация ток няма в с. Сребърна.

Десетина села и квартали в Габрово, както и Специализираната болница по белодробни болести в града, курортният комплекс Узана, връх Шипка и Соколският манастир са без ток заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

В планината снежната покривка надхвърля 60 сантиметра, а температурата е минус 7 градуса.

Проходът Шипка се преминава при зимни условия. Пътната настилка се почиства и се опесъчава. Няма наложени допълнителни ограничения за автомобилите , освен забраната за движение на тежкотоварни камиони с тегло над 10 тона. Пътят към високопланинската туристическа местност Узана, по който има преспи и снегонавявания, е затворен.

При зимни условия са проходими пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево. Общинската пътна мрежа се обработва с 19 машини.
В равнинната част на Габрово снежната покривка е 40 сантиметра, обилният снеговалеж продължава. Общинското предприятие „Благоустрояване“ почиства градските пътища с 20 машини.

От общинския съвет по сигурността предупреждават, че метеорологичната обстановка в общината е опасна. Според общинския екип възможни са материални щети, има опасност от наранявания, а пътувания трябва да се предприемат само по необходимост.

Изключително тежка е пътната обстановка в Старозагорска област, движението на автомобили в някои участъци е ограничено до 12 тона, има и затворени пътища заради мъгла и снегонавявания. Това съобщи Илия Златев, директор на Областното Пътно управление в Стара Загора.

Пътят Стара Загора – Казанлък, в района на село Ягода вече е отворен, след като през нощта заради натежал сняг електрически стълб за високо напрежение падна в непосредствена близост до работещ снегорин на Областното Пътно управление и по чудо се е разминало без последствия.

Инцидентът доведе до неколкочасово затваряне през нощта на пътя.
Заради мъгла и снегонавявания са затворени пътищата Мъглиж – Гурково, Шейново- Дунавци. Силно затруднено е пътуването между Казанлък и град Шипка.

Да не се пътува и в района на Павел баня – Турия, препоръчват от Областното Пътно управление, заради паднали дървета и изпочупени клони.

Изключително силен и продължаващ вече 12-и час снеговалеж затруднява и силно ограничава движението на автомобили в отсечката град Чирпан – село Свобода.

Проходът „Хаинбоаз“ е отворен за движение, но с ограничение за преминаване през него на автомобили над 12 тона. Ограничението е валидно за движение през цялата Старозагорска област.

Магистралите „Тракия“ и „Марица“ в района, за който се грижи Областно Пътно управление – Стара Загора, са почистени, движението по тях се извършва без ограничения.

Общо 38 машини чистят пътищата в Сливенска област, затворен е третокласният път Котел-Кипилово. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление – Сливен.

Дъждът, който валя през нощта, е преминал в сняг в цялата област. Около 50 см е снежната покривка в планинските райони, където духа и силен вятър. Температурата е от -2 до +2 градуса. Участъкът от автомагистрала „Тракия“ в областта се обработва от осем машини.

Към момента няма селища без ток и бедстващи хора.

Пътищата са заснежени и обработени, проходими са при зимни условия. Въведено е ограничение за товарни автомобили над 10 тона по пътя Котел-Омуртаг, затворени за движение на камиони над 12 тона са всички пътища на територията на областта.

В Благоевградска област няма затворени пътища, но временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Това съобщиха дежурните в Областното пътно управление. Това ограничение за тежкотоварните камиони се отнася за всички пътища в района, в това число Първокласен път Е-79 София – Кулата и пътищата Симитли – Предел и Якоруда – Юндола.

След дъждовете и снеговалежа, който продължава на места и в момента, всички пътища в областта са проходими при зимни условия. През нощта в почистването от снега на пътищата в областта са участвали около 40 автомобила и специализирана техника, които продължават работата и днес, съобщиха от пътните служби. Те предупреждават шофьорите, че от тежкия сняг има на места паднали и падащи дървета, които се отстраняват, а от промяната на температурите има опасност и от падащи камъни в Кресненското дефиле и в други пътни участъци.

Лавина е паднала през нощта в старопланинския проход „Петрохан“ и е блокирала движението по пътя Монтана-Берковица-София, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Проходът е затворен за движение за всички автомобили, снегът се разчиства с тежки верижни машини, но все още не е проходим, уточниха от пътното управление.

В момента всички машини чистят и опесъчават пътищата в региона и те са проходими при зимни условия с изключение на пътя през „Петрохан“, уточниха от пътното управление.

От две денонощия в област Монтана непрекъснато вали сняг. В планинската част на региона снежната покривка е 45-50 сантиметра, а в равнинната – 25-30 сантиметра. Температурите са около нулата и малко под нея.

Тежкият мокър сняг е скъсал много проводници от електропреносната мрежа на различни места в региона. Без ток в момента са около 17 000 души в общините Монтана, Якимово и Вълчедръм. Без ток са част от кварталите на областния град. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на повредите, обявиха от Областната управа в Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *