Президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на 15 май

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание на 15 май. Това съобщи пред журналисти в София държавният глава.

Петков: Пред ГЕРБ има три избора и те са много ясни

„Народното събрание трябва да осъзнае огромната си роля – и приемането на бюджета, и най-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост“, призова държавният глава.

„Изглежда, че искат да вържат ръцете на служебния кабинет и да оставят държавата, и хората без бюджет, което е безотговорно“, изтъкна още Радев.

Атанасова отговори на Петков: За ПП-ДБ има само два варианта

„Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите“, посочи Радев и отрече, че е казвал на консултациите с „Продължаваме промяната – Демократична България“, че това Народно събрание ще продължи да работи поне до 15 юни.

„Измина цял месец от свикването на НС и не е произвело никакъв отговор. Безотговорно е политиците да говорят за нови избори, при положение че не са изпълнили обещанията пред избирателите си“, коментира Радев.

Парламентът избра състава на постоянните комисии, но без ръководства

Първата политическа сила ГЕРБ-СДС вече проведе срещи с всички партии, които влизат в следващия парламент – ПП-ДБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Президенът коментира и атаката срещу главния прокурор Иван Гешев, която стана на 1 май.

„Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите, и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор“, заяви президенът.

Според него има нещо по-важно и от самия инцидент и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *