КАК ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ КАПАНА НА МНОГОТО ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Много от нас често се намират в ситуации, в които трябва да извършат много, независими една от друга, задачи с кратък срок. Извършваме паралелно все повече и повече активности в работния си ден, а много от нас едновременно с това имат и допълнителен бизнес или хоби, изграждат каналите си в социалните медии, занимават се с индивидуални проекти и дори участват в онлайн курсове – всичко това много често е дори от вкъщи. Експертите на LG създадоха този кратък наръчник със съвети, който може да ни даде малко контрол над хаоса в ежедневието.

 

Множество проучвания показват, че човешкият мозък не може да се концентрира напълно върху повече от едно нещо едновременно. Именно затова мултитаскингът не е нещо, към което трябва да се стремим, ако имаме много задачи за изпълнение. Изисква се майсторство в управлението на времето: записвайте всички задачи за деня още от сутринта, направете прогноза за това колко време мислите, че ще е нужно за изпълнението на всяка от тях и им запазете конкретен промеждутък от деня.

 

Това включва ежедневни задължения като готвене, придвижване, забавление и почивка. Не си задлужава да планирате цялата седмица предварително в детайл – фокусирайте се върху по-кратки и постижими периоди от време, за да е по-ефективен планът. Отмятайте задълженията към два различни ангажимента отделно, в противен случай ще си създадете повече стрес. Вместо върху мултитаскинг, фокусирайте се върху отделните една по една и задължително изключете факторите, които ви разсейват, докато работите върху плана си – това могат да са социалните медии или съобщенията. Ако искате да им обърнете внимание, отделете и за тях кратък промеждутък от деня си.

Симона Климентова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *