Тристранката не постигна съгласие за увеличаване на минималната заплата от 1 юли

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, който се отнася до повишаване на размера на минималната работа заплата (МРЗ) от 1 юли 2023 г., вместо от 1 януари 2024 г. Това съобщи днес на заседанието на Съвета Лазар Лазаров, служебен министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика, след обсъждане на предложението.

Тристранката не постигна съгласие по проекта за Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Размерът на МРЗ да бъде определен от правителството до 31 май и да се прилага от 1 юли тази година предвижда предложението на вносителите. Според тяхното предложение минималната заплата трябва да стане от 1 юли 850 -890 лева. В мотивите към законопроекта се припомня, че по предложение на „БСП за България“ бе въведен механизъм за определян на МРЗ в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Синдикатите подкрепиха предложението, работодателите бяха против. 

Нееднократно сме изразили нашето становище, въздържаме се от подкрепа на този законопроект, каза Лазаров и добави, че повишаване на МРЗ от предложената дата изцяло изключва възможността да се осъществи съгласуване на нормативните актове. Ние не подкрепяме изпреварващото влизане в сила на действие във връзка с натиска върху публичните финанси и обществените системи в тази ситуация, каза Лазаров. Той посочи, че служебният кабинет не може да предприема такива действия, които имат дългосрочен ефект върху бюджетните системи. Така че се въздържаме от подкрепа, добави вицепремиерът по социалната политика.

Представителите на работодателските организации също се обявиха против предложения от Корнелия Нинова законопроект. От БТПП, БСК, КРИБ, АИКБ казаха, че категорично не подкрепят покачване на МРЗ от 1 юли с аргумента, че не отговарят на изискванията на нормативната уредба.

КТ „Подкрепа“ и КНСБ подкрепиха предложения законопроект, като техните представители казаха, че предложеното междинно увеличение би намалило натиска, който би се получил през януари 2024 г. „Увеличението на МРЗ не обезсмисля социалния диалог, както смятат от бизнеса, защото МРЗ може да бъде надграждана на база на социалния диалог чрез колективното трудово договаряне“, смятат от синдикатите. Те са на мнение, че сегашното равнище на МРЗ от 780 лв. е много ниско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *