National Geographic инициира проучване за НЛО по повод премиера

 

63% от българите вярват в съществуването на НЛО, показва местно проучване*, инициирано от National Geographic по повод премиерното излъчване на поредицата в България

 

 Този май по National Geographic стартира излъчването на документална поредица, която навлиза в дълбочина в темата за НЛО. Петте епизода на „НЛО: Разследване на непознатото“ се фокусират върху разследванията на американското правителство в рамките на десетилетия, като хвърлят светлина върху програмата на Пентагона за НЛО и начина, по който властите се отнасят към подобна информация. Поредицата се излъчва всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic.

 

Във връзка с премиерата на новата поредица National Geographic инициира проучване на местните нагласи към НЛО. Проучването е направено от Talk Online Panel, онлайн, в периода 15-21 май 2023 г. сред 1 000 респонденти на възраст между 18 и 65 години.

 

Проучването сочи, че 63% от запитаните българи вярват в съществуването на НЛО, 22% заявяват, че не вярват в НЛО, а останалите 15% нямат мнение по темата. Данните сочат също, че мъжете (67%) са по-склонни да смятат, че НЛО съществуват, в сравнение с жените (59%).

 

Проучването сочи още, че 8% от българите или 8 от всеки 100 души признават, че са виждали НЛО или са имали контакт с извънземни. По- голям процент се наблюдава сред младите хора, на възраст 18-29 г.

 

Според трима от всеки петима анкетирани (63%) има доказателства за съществуването на извънземна цивилизация, докато почти една пета от анкетираните (20%) са на противоположното мнение, а 17 % нямат мнение. Проучването показва, че отново сред младите хора 18-29 г. има повече вярващи (68%), както и сред хората от Северозападна България.

 

Важен въпрос, включен в проучването, е свързан с това дали контакта с НЛО би представлявал потенциалната заплаха или полза за човечеството. Най-голям брой хора (40%) смятат, че двете са с еднаква тежест, 21% твърдят, че по-скоро би било от полза, отколкото заплаха, а 11% са на обратното мнение. Интересно е, че по-възрастните участници в проучването подкрепят в по-висока степен мнението, че човечеството би могло да има повече ползи от контакта с НЛО.

 

Анкетираните са запитани и каква трябва да бъде правителствената политика по отношение на НЛО според тях. Мнозинството (72%) смятат, че правителствата трябва да събират и разкриват информация за НЛО. 12% от респондентите отговарят, че правителствата трябва да събират и да не разкриват информация за НЛО, като младите хора между 18 и 39 г. подкрепят тази теза в по-висока степен. Само 3 процента смятат, че правителствата не трябва да събират данни за НЛО.

 

НЛО: Разследване на непознатото“ представя тема, която дълго време е смятана за табу в научната сфера. Документалната поредица показва, че разследвания на НЛО е имало в САЩ и други страни от десетилетия, но едва сега се разкриват подробности. Продукцията проследява богатата история на наблюденията на НЛО в Америка от 40-те години на миналия век до наши дни и включва много архивни документи, снимки и записи, свидетелства на очевидци и интервюта с експерти.

 

Ето и темите, представени във всеки от епизодите:

 

Секретната програма на Пентагона

Разкриваме истината за секретна програма на Пентагона, посветена на проучването на неидентифицирани въздушни явления, по-известни като НЛО.

 

Проект „Синя книга“

Астрономът Джоузеф Алън Хайнек ръководи научната програма в проекта „Синя книга“ за категоризиране и разследване на доклади от цивилни очевидци на НЛО.

 

Близки срещи от ядрен вид

Повреда в американски ядрени ракети след поява на НЛО оставя Съединените щати без защита. Трима бивши служители на Военновъздушните сили разказват историята.

 

 

 

 

Стотици очевидци говорят

Разкази за разминаване на косъм от сблъсък с неидентифицирани въздушни явления по време на полет пораждат дискусия за сериозна заплаха в небето – в Америка и по целия свят.

 

 

Правителството нарушава мълчанието си

През 2015 г. пилоти от Военноморските сили на САЩ докладват за странни срещи с НЛО без криле, кабина и следи от изгорели газове, които по някакъв начин изпълняват изкусни маневри.

 

Гледайте  „НЛО: Разследване на непознатото“ всеки вторник от 22:00 ч. по National Geographic.

 

 

 

* Проучването е проведено от Talk Online Panel в периода 15-21 май 2023 г., онлайн, сред 1000 респондента на възраст 18-65 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *