9 неща, които да спрете да правите, за да живеете по-дълго

За мнозина целите в живота включват да живеят достатъчно дълго, за да направят всички неща от списъка си с желания. В резултат на това има много съвети, които ви съветват какво да направите, за да подобрите живота си и да удължите продължителността на живота си.

Ето списък на нещата, които трябва да спрете да правите, за да живеете по-дълго.

1. Спрете да ядете преработени храни

Това е особено вярно в Съединените щати. Тук има храни, които са забранени в други държави. Преработените храни съдържат химикали и консерванти, за които е доказано, че причиняват рак и други хронични медицински проблеми.

Диетите ни включват този вид храни още от детството ни, така че можете да си представите въздействието им върху телата ни десетилетия по-късно, когато най-накрая сме достатъчно финансово обезпечени, за да живеем. Вместо удоволствие ни очакват чести посещения в болница и нарастващ списък с предписани лекарства, които трябва да приемаме.

Вместо това: съсредоточете се върху чистото хранене, храни, които съдържат пълнозърнести храни, отглеждани са по биологичен начин и са богати на фибри. Готвенето у дома с пресни съставки е чудесен начин да се приспособите; има и компании за приготвяне на храна, ако сте заети или разполагате с ограничен бюджет.

2. Намалете консумацията на алкохол

Преди няколко години излезе проучване, според което 1-2 чаши червено вино на ден са полезни за сърцето. По-нови данни доказват, че тази връзка е слаба.

Обилната консумация на алкохол, разбира се, не е добра, а в зависимост от това, кой сте и каква е медицинската ви история, дори умерената консумация може да има отрицателни последици. Най-добре е да го избягвате, ако е възможно, или да пиете оскъдно по социални поводи.

3. Спрете да преяждате или да се храните твърде късно

Винаги бързаме и затова ядем твърде бързо и не осъзнаваме колко сме сити, или пък ядем твърде късно вечер и си лягаме веднага след това.

Забавете темпото. Дъвчете храната си и слушайте тялото си. Спрете да ядете, когато сте сити. Последното ви хранене за деня трябва да бъде 3 часа преди лягане.  Това дава време за храносмилане преди да заспите – което след това означава, че когато спите, тялото ви може да се съсредоточи върху оздравяването, клетъчната обмяна и подмладяването.

4. Спрете да пушите

Направете си услуга; спрете да пушите. Тютюнът определено може да ви навреди.

5. Спрете да бъдете мързеливи

Упражненията са един от най-важните приноси, които можем да направим за нашето здраве. Необходими са ни само 30 минути на ден, за да постигнем промяна. Дори бързото ходене е достатъчно. То е лесно за ставите, повишава сърдечния ритъм и раздвижва кръвта, за да подпомогне подмладяването, лечението и запазването на младостта.

6. Спрете да приемате нещата за даденост

Всички говорят за практикуване на благодарност. Това е така, защото да се радвате на това, което имате, е най-добрият начин да останете щастливи. Никога няма да сте доволни, ако постоянно се сравнявате с другите и искате повече.

Да приемате това, което имате, за даденост и да не сте благодарни за това, което можете, добавя ненужен стрес към живота и психическото ви здраве и в крайна сметка се отразява на физическото ви здраве.

Като начало помислете за водене на дневник и записване на всички положителни неща, които забелязвате в живота си. Запазете този списък и продължете да го допълвате. От време на време го прочитайте от горе до долу. Ще осъзнаете, че сте много по-богати, отколкото си мислите, и само това може да ви помогне да намалите стреса и да се отпуснете.

7. Спрете да се лишавате от сън

Нуждаете се от достатъчно сън (8 часа) и от постоянен сън (всеки ден). Сънят е от съществено значение за почивка и подмладяване, за намаляване на стреса и депресията и за предпазване от хронични заболявания. Да, липсата на сън може да причини медицински проблеми, а вие можете лесно да ги предотвратите – като спите!

Разработете добри нощни навици, които да ви помогнат да се отпуснете преди лягане, да заспите по-бързо и да останете заспали през цялата нощ. Помислете за водене на дневник, медитация, четене преди лягане, горещ билков чай, лек йога стречинг и др.

8. Спрете да се стресирате

Хроничният стрес е вероятният виновник за всички наши проблеми. Стресът, дължащ се на житейски събития, работа, липса на сън или неправилно хранене, допринася за вътрешните вреди, които тялото ни може да изпита.

Намаляването на хроничния стрес намалява нивата на кортизол и в крайна сметка подобрява способността на тялото ви да се лекува, да функционира и да остане младо.

9. Спрете да се изолирате

Оставането в социални контакти може да бъде добър стимул за дълголетие, като ви помага да се справите със стреса и укрепва имунната ви система. Добрите взаимоотношения ви поддържат силни, докато лошите взаимоотношения могат да ви изтощят и да ви изложат на риск от депресия и дори сърдечен удар.

Поддържането на връзки може да бъде трудно, ако се чувствате потиснати, справяте се със загуба, намирате се в нов район, далеч от семейството и приятелите си, и ви е трудно да се запознаете с нови хора. Помислете дали да не надхвърлите зоната си на комфорт, за да намерите приятели и да се свържете с други хора. Това може да включва доброволческа дейност, контакт с професионалната ви мрежа и присъединяване към фитнес зали, клубове за книги или групи по интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *