„За жените в науката“ на L’Oreal и ЮНЕСКО отличена със злато за приноса си към развитието на жените учени в България

За втора поредна година инициативата бе удостоена с престижна награда от Съвета на жените в бизнеса в България за своите дългогодишни усилия за постигането на полово равенство в науката

 Програмата „За жените в науката“ получи поредно отличие в България. За втори път инициативата спечели златото в категорията „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти в бизнеса“ на националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). L’Oréal и ЮНЕСКО бе отличена като един от най-вдъхновяващите проекти в България с постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Това се случи по време на елегантна церемония в София, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), на която присъстваха видни лидери в бизнеса, представители на дипломатическия корпус и ключови медии в България.

Щастливи сме, че инициативата „За жените в науката“ продължава да бъде високо ценена в България и печели отличия. Тази награда е гордост и признание за целия екип, който стои зад проекта и го развива вече 13 години в България. Благодарим на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО – България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и на организаторите на конкурса. Това признание е стимул не само за всички нас, но и за всички талантливи жени в страната, които са посветили живота си на науката и на това да променят бъдещето към по-добро“, сподели Ана Попара Гойкович, директор „Научни и регулаторни въпроси“ в L’Oréal за региона Адриатика – Балкани и Румъния.

Националните награди за добри бизнес практики за 2023 г. на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) се организират с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и бяха връчени за втора поредна година. Награждаването беше част от програмата на ежегодния Глобален форум на жените лидери 2023 на СЖББ, който цели да популяризира успешните практики на личности, компании и организации по пътя към създаване на общество, основано на многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Сред официалните гости бяха Кириакос Какурис, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика, Зорница Русинова, председател на икономическия и социален съвет на Република България, и Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

Националната програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече 13 години. За този период програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал с общ награден фонд от 165 000 евро. Всяка година инициативата предоставя 3 стипендии от по 5000 евро всяка. Тазгодишното 13-о издание на конкурса ще отличи още три жени за смелите им научни идеи на официална церемония, която предстои съвсем скоро. Подробна информация за програмата е достъпна на официалния сайт: www.zajenitevnaukata.bg.

Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. инициативата е отличила общо над 4100 жени учени в 110 държави.

 
*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Националната програма „За жените в науката“
Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.
Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“
Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“.  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още национални и регионални стипендии. Днес програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 4100 жени от над 110 държави.

www.zajenitevnaukata.bg
www.forwomeninscience.com
facebook.com/forwomeninscience/
youtube.com/forwomeninscience/
twitter.com/4womeninscience/
discov-her.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *