ВАС задължи БНБ да разкрие какви заплати и бонуси получават шефовете й

След ясното осъдително решение на Върховния административен съд /ВАС/ вчера  по казуса със заплатите на шефовете на централната банка, от БНБ трябва да предоставят информация какви пари са взели седмината членове на УС на банката преди фалита на КТБ. за това призоваха в парламента депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Съдът задължава БНБ да ни отговори по закона за достъп до обществена информация за 557 хил. лв, получени от Управителния съвет преди фалита на КТБ за първите 6 месеца на 2014 г., как са разпределени между 7-те членове, кой колко индивидуално е получил, настоя Димитров. Трябва да се пердостави информация какви допълнителни възнаграждения е взел шефът на банковия надзор, как е била оценена неговата работа, добави той.  За нас, обясни депутатът, ще бъде любопитно, ако, например, се окаже, че е получил добри суми, което означава, че този, който ги е определял, е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ. Това е ключов въпрос, смята Мартин Димитров.

Славов и Димитров искат отговор имало ли е въобще методика, по която са определяни допълнителните възнаграждения и която да свързва свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства. Ако е нямало такава, коментира Мартин Димитров, някой еднолично е решавал. Според него, съгласно съдебното решение, трябва да стане ясно и каква е методиката за определяне на възнаграждения и бонуси се прилага при новото ръководство на БНБ.

Да не търсят нови вратички, да не се крият, да отговорят на нашите въпроси, а сегашният гуверньор на централния трезор Димитър Радев да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда още тази седмица, призова депутатът.

Трябва да знаем в специалния регулатор – БНБ, преди фалита на КТБ, какви пари са раздавани, за да е ясно как си е вършил работата и как се е самооценил тези 6 месеца на 2014г., подчерта още Димитров.

Надяваме се след това решение на ВАС да разберем колко е била заплатата на Иван Искров, колко са бонусите, които той е получил, както и директорът на банковия надзор, особени преди фалита на КТБ, добави на свой ред и Петър Славов. По думите му, решението е знаково, има обществена значимост и е приложимо въобще за всички публични длъжности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *