Гърция може да бъде изхвърлена от Шенген

Гърция може да бъде изгонена от безвизовото шенгенско пространство, ако не защитава адекватно външните граници на Европейския съюз. Това съобщи електронното издание „ИЮ обзървър” преди началото на срещата в Амстердам на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС, на която се обсъжда съдбата на шенгенските споразумения.

„Ясно е, че ако не можем да осигурим безопасността на гръцко-турската граница, границата ще се премести в Централна Европа”, заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер.

Според нея твърдението, че Гърция не може да покрие изцяло морската си граница е мит, тъй като Атина притежава един от най-големите флотове в Европа. В същото време Микл-Лайтнер подчерта, че Европа се нуждае от обща гранична и брегова охрана.

От своя страна Гърция отхвърли възможността да се заеме с „удавяне на жени и деца“ в Егейско море. Страната повиши тона срещу европейските си партньори, които я обвиняват, че не блокира потока от мигранти.

Дискусиите се разгорещиха на фона на решението на Германия и Австрия да въведат контрол по границите за неопределено време. Според правото на ЕС граничните проверки може да бъдат в сила до 6 месеца, но е възможно мерките да се удължават до две години, ако външната гръцка граница представлява заплаха за съществуването на безвизовото пространство.

По-рано и словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че не може да се толерира страна членка, която открито отказва да пази шенгенските граници. Централноевропейската страна поема ротационното председателство през юли и настоява за създаването на нова гранична агенция на ЕС, която ще може да изпраща охрана по гръцката граница, дори ако Атина не желае.

ЕС не разглежда възможността за прекратяване на Шенгенското споразумение във връзка с кризата в областта на миграцията. Това заяви европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. „Възнамеряваме да действаме, за да се запазим едно от най-големите и важни европейски постижения”, заяви еврокомисарят.

Според източници на „ИЮ обзървър” докладът на Брюксел относно неспособността на Гърция да защити външните граници, благодарение на който Атина може да бъде временно изключена от Шенген, ще бъде готов до следващата среща на върха на ЕС в средата на февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *