ЕС и САЩ подписаха ново спорно споразумение за обмен на данни

Европейският съюз и САЩ подписаха ново споразумение за споделяне на данни, което ще облекчи технологични компании като Фейсбук и Гугъл и няма да ги задължава да съхраняват информацията за европейските си клиенти на сървъри на Стария континент. В замяна американското правителство обяви, че ще „избягва безразборното масово следене“ на данните, идващи от Европа. Това съобщи в. „Файненшъл таймс“.
Новата сделка ще бъде подписана от директора на американското разузнаване, който ще декларира, че САЩ няма да шпионират масово европейците. Формулировката обаче все пак оставя вратичка на Вашингтон да следи постъпващата информация.

В същото време от ръководството на „Алфабет“ – компанията майка на Гугъл, приветстваха споразумението, като го нарекоха „едно от най-великите постижения на човечеството“.
Споразумението заменя предишната спогодба за споделяне на данни „Сигурно пристанище“ (Safe Harbour), което беше обявено за незаконно от Европейския съд през октомври 2015 г.

Съдът се позова на разкрита информация от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, която показа, че агенцията масово е шпионирала европейски граждани.

Решението принуди технологични компании да търсят алтернативни инструменти за легален трансфер на информация. В най-лошия случай те могат да бъдат принудени да приемат скъпи планове за съхранение на данни в ЕС.
Компаниите, които се подпишат под новото споразумение EU-US privacy shield, ще срещат редовни проверки от търговското министерство на САЩ, което ще следи дали те прилагат стандартите за защита на данните.
Граждани на ЕС ще могат да подават оплаквания на омбудсман в САЩ, ако те подозират, че дадена компания не отговаря на техните оплаквания.
Очаква се и тази спогодба да бъде оспорвана в европейските съдилища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *