Зареждаме карти за метрото и на банкомат

Догодина пътуващите с метрото в София ще могат с банкова карта, с която пазаруват и теглят пари, да пътуват и в метрото. Картата ще се зарежда в автоматите за продажба на превозни документи, които се намират до касите в метростанциите.

В определен брой от тях ще бъде монтирано специално приложение за това. Това е пилотен проект, който в момента се разработва и ще бъде приложен от две банки, съобщи за „Новинар” директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

В момента на 10 от 160 автомата за билети на метрото има вградени ПОС терминали и с дебитна карта на една банка може да се купи едно пътуване.

Междувременно стана ясно, че компанията Tickey, която е на един от тримата български финалисти на световния конкурс за социално предприемачество The Venture, ще участва с проект, който предлага да използваме дигитални вместо хартиени билети за градския транспорт. Дигиталните билети се закупуват, получават и проверяват директно чрез мобилно приложение за смартфони. Системата на Tickey е базирана на мобилно приложение, което може да се използва от смартфони, таблети и други “умни” устройства, включително смартчасовници, твърди изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров.

Приложението разчита на т.нар. iBeacon сензори в превозните средства, както и на функциите за геолокация на устройствата и мобилен интернет. Така то разпознава в кое превозно средство се намира даденият потребител, когато той изпрати заявка за купуване на билет, посредством Bluetooth връзката на своето мобилно устройство.

Информацията за кредитната или дебитната карта се въвежда еднократно, а след това плащането става автоматично, като се поддържа възможност както за купуване на еднократен билет, така и за покупка на електронна карта.

„Просто влизаш в автобуса или трамвая, а на смартфона ти се появява съобщение, предлагащо да си купиш билет, като платиш само с няколко кликвания. Няма PIN кодове и пароли”, уточняват от компанията.

Димитров каза, че са в напреднал стадий на разговори за внедряване на дигиталната алтернатива на хартиените билетчета в Бургас. В преговори са и с транспортен оператор в София да се въведе пилотно системата. Шефът на „Метрополитен” Стоян Братоев по този повод припомни, че преди три години имаше опити да се въведат дигитални билетчета в метрото.

„Появиха се обаче проблеми със застраховката на пътниците, защото хартиен билет е документ за застраховка и се отказахме на този етап”, уточни Братоев.

Обсъждат разширяването на платените зони в София

Платени зони за паркиране може да се появят в още 6 квартала в София, съобщиха от Нова телевизия. Разширяването може да засегне кварталите „Възраждане“, „Лозенец“, „Средец“, „Красно село“, „Триадица“ и „Оборище“. Идеята била на районните кметове.

От ЦГМ съобщиха за „Новинар“, че не са получили към този момент такива предложения и припомниха, че такава инициатива имаше преди две години, когато активно се обсъждаше въпросът за разширяване на зелената зона към „Лозенец”.

От общината казаха единствено, че разширението няма да бъде въведено, преди да се обсъди с жителите на въпросните квартали. Първото обсъждане предстои да се извърши в район „Триадица”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *