ВИЕНСКИ БАЛ 2016

БОБИ ЧОЛАКОВА

Традиционният и юбилеен през тази година петнадесети благотворителен Виенски бал ще се проведе на 20 февруари 2016 година в залите на София хотел Балкан под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Република Австрия Роланд Хаузер и кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова.

Гостите на бала ще имат възможността да се потопят във виенска бална атмосфера с тържествено откриване с полонеза, музикална програма, томбола, среднощен кадрил, виенска кухня и музика.

Балът ще отрият дебютантите, подбрани с кастинг от елитни столични гимназии, облечени с рокли на модна къща „Принцес“ и фракове от „Агресия“.

За кулинарните изненади на вечерта отново ще се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер.
По традиция във винарната гостите ще дегустират различни вина на винарна „Загрей“ с вурстчета и гулаш и ще слушат традиционната „хойриге“ музика в изпълнение на дуо от Виена.

В среднощните часове отново ще поканим гостите да се научат как се танцува кадрил под вещото ръководство на церемониалмайстор от Виена.

С приходите от продажбата на кувертите на цена от 200 лв. (Кралската зала) и 150 лв. (в зала Средец) ще бъдат подкрепени проекти на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и фондация „Конкордия“.
Допълнителни приходи очакваме и от продажбата на билети за благотворителната томбола, в която има много привлекателни награди като самолетни билети от Австрийските авиолинии, хладилник от фирма Либхер, бижута от австрийската компания Сваровски, ваучери от Виктория спа, фишута от Фрай Вилле София и много други подаръци за дамите и господата.

 

Повече информация:
mneykova@wienerclub-bg.org

ПРОГРАМА

Посрещане на гостите
Welcome drink

Приветствия от Н. Пр. посланика на Австрия Роланд Хаузер,
г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и Мария Нейкова, Виенски клуб София

Церемония по откриването
Свири Бален оркестър под диригентството на маестро Игор Богданов
Дебютанти изпълняват „Полонеза на ветрилото“ от Карл Михаел Цирер
Франц Лехар – ария от оперетата „Джудита“, изп. Добрина Икономова
Танцува балет „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова

„На хубавия, син Дунав“ от Йохан Щраус и „Да танцуваме валс“

Дебютантите са облечени в рокли от
модна къща „ПРИНЦЕС“
и фракове от „АГРЕСИЯ“

Музикална програма:
Солистите на НМТ “Стефан Македонски Добрина Икономова и Богомил Спиров
Балет „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова

Рич Бенд и солисти с ръководител Христо Кралев
солистка Соня Мембреньо

Томбола

Среднощен кадрил и танци под съпровода на Балния оркестър

Рич бенд и солисти с ръководител Христо Кралев
солистка Соня Мембреньо

Водещи: Калина Жекова и Ади Лозанчич

В зала „Средец“ – хойриге музика

Подаръци за дамите от пресслужбата на Община Виена
ПРОДУЦЕНТ И РЕЖИСЬОР
проф. д.и. Румен Нейков

От 22.30
Винарска изба ЗАГРЕЙ и фирма ТАНДЕМ и Ви канят в зала „Средец“

Магията Виенски бал продължава да покорява света

Традицията на карнавала живее векове наред, а баловете по това време на годината стават все повече. Във Виена балният сезон се открива винаги на 11 ноември, но кулминацията на забавленията е през месеците януари и февруари. Несъмнено официалният бал на Република Австрия е Оперният бал, който тази година ще се състои на 4 февруари. Винаги е било подчертавано, че тази специална вечер епразник на елегантността и изкуството. Никой от баловете не е коментиран толкова, колкото този, а принос затова несъмнено има строителният магнат Рихард Лугнер. Тази година неговата специална гостенка ще бъде Брук Шийлдс, която ще носи рокля на пакистанския моден дизайнер Ясин, по известен като HSY.
Макар в столицата на Австрия да се провеждат повече от 450 бала, тази година за първи път ще се проведе и Бал на Виенските пеещи момчета. Когато новината беше съобщена на 23 януари много хора си зададоха въпроса, как така един от музикалните символи на Виена с 500 годишна история досега не е имал свой собствен бал? Но ето, че и тази празнина ще бъде запълнена.
Виенските балове са изпълнени с танци и затова във Виена съществуват множество школи, в които всички имат възможност да се подготвят за прекрасното събитие. Посещават ги и много млади хора, но повечето от тях с идеята да станат част от дебютантите, откриващи баловете. Задължителните танци за всеки дебютант са полонеза, полка и валс.
Разбира се, с много по-голямо удоволствие танцуват дамите, но не всички кавалери, които ги придружават имат добри танцови умения. Организаторите на много балове са помислили и за това и организират „Остров“, състоящ се от професионални танцьори. Всяка дама, която няма подходящ партньор за танц, отивадо този „остров“ и си наема кавалер. Затова и понякога наричат тезитанцьори „такси-танцьори“.
Но по време на баловете гостите могат да танцуват и кадрил. Поради обстоятелството, че този танц вече не се преподава в танцовите школи, желаещите да се влючат в това „приключение“ са напътствани от танцмайстор. И макар след прилежното заучаване на стъпките всички да са доста сигурнни, че се справят добре, часът на истината настава, когато засвири оркестърът и под неговите звуцинастъпи танцовият хаос.
Виенските баловене са не само забавление, те са и част от културния живот на Виена, а и сериозен икономически фактор за града. Продажбата на кувертите за баловете генерират милиони евро, но същевременно са и инструмент за развитиетона туризма. Виенските балове са експортен шлагер и вече се организират в повече от 40 града в чужбина. Един от тях е и София.

One thought on “ВИЕНСКИ БАЛ 2016

  • февруари 20, 2016 at 21:50
    Permalink

    Защо не го предавате директно подобно на виенския бал от Виена?

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *