Международен събор за Богомилите събира българи от цял свят във Велики Преслав

БОБИ ЧОЛАКОВА
Събитието е от 8 до 10 април в местността Омуртагов мост
 
Международен събор за Богомилите привлича българи от цял свят във местността ОМУРТАГОВ МОСТ ДО Велики Преслав. Сред природата – на поляните, далеч от светската суета и помпозност, културно-духовното събитие ще се състои от 8 до 10 април. То се се посвещава на историята и значението на богомилското учение за Европа и света.
В тези дни ще бъде отпразнувана годишнината от създаването на Богомилското учение в България, дало културата и ренесанса на Европа, Втория златен век на България, демокрацията, болниците, училищата за деца в света и много други. Експерти по духовните науки и по древната история на българите и съседните страни ще изнесат беседи за наследството на Богомилите. Идеята се ражда от Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова преди 3 години. Те създават първите в историята на България чествания на празника, чрез фондация Виделей.
„От незапомнени времена един дълбок и необясним стремеж към просветление съпътства българския народ,отправяйки неговия дух отвъд природните ограничения на материята. Този копнеж намира синтезиран израз в Богомилството-български културен феномен, станал по-късно основа за бъдещата реформация,както и за възникването на много мистични и езотерични общества в Европа. Уникално по значение, всеобхватно по съдържание и космополитно в същноста си, Богомилското учение се ражда в средновековна България, поради историческата необходимост да се възстанови истинското, първоначално Христово учение. То представлява цялостна религиозно-философска и езотерично-мистична доктрина, освобождаваща съзнанието от авторитети, религиозни предразсъдъци, църковни догми, заблуди и суеверия. Това са Богомилите, това са ни завещали те!“, категорични са организаторите на събора. 
В програмата са включени беседи и дискусии в широк обхват на културно-духовните и езотерични процеси през вековете до наши дни. Специални гости ще бъдат Богомили от международния Богомилски център в Загреб, Хърватия, както и светилата в сферата на Богомилите и духовните български учения – Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова, проф. Ерика Лазарова, астрологът Филип Филипов, Георги Мелихранов, Тодор Ялъмов, д-р Румен Стоилов, д-р Надя Панчева, председателят на сдружение Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, изследователи от чужбина и др. Към събора ще се присъединят и участници от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина. 
Организатори на събитието са: Фондация „Виделей“, сдружение „Велика БОЛГАРИА“, ВИП Комюникейшън ПР, „Магнум Опус“, „Богомило – катарски център“, „Духовен център Слънце“, НПО „Геум“и др. 
За повече информация: http://videlei.com/
ПАТРИЦИЯ КИРИЛОВА 
 
VIP COMMUNICATION PR – General manager

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *