Метрото тръгва до „Хладилника” на 31 юли

Метрото стига подножието на Витоша на 31 юли.

След 5 месеца приключва строителството на разширението на втория лъч на подземната железница в кв. „Хладилника”.

Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която провери как върви изграждането на новата станция „Витоша” и на 1,3-километровата отсечка под бул. „Черни връх” – от крайната в момента станция „Джеймс Баучър” до мол „Парадайс” на кръстовището с ул. „Сребърна”.

Над 75 процента от дейностите вече са завършени, до края на юни трябва да приключи строителството и през юли да се направят изпитанията.

С пускането в експлоатация на новия участък, чиято стойност е 42 милиона лева, метрото вече ще има малко над 40 километра подземен релсов път, а още 20 000 души ще използват дневно най-екологичния градски транспорт, изтъкна кметът.

В района на отсечката между бул. „Вапцаров“ и улиците „Сребърна“ и „Филип Кутев“ има над 120 жилищни блока и над 50 търговски и офис сгради.

Заради започналото преди месец строителство на централния участък на третата линия от 9 март ще има промяна в движението на тролейбуси с номера 2 и 9, които минават покрай бул. „България“.

„Трасето ще се измести от бул. „България“ до ул. „Григор Начевич“. Това за пътниците няма да има особено значение, по-скоро за движението на тролейбусните линии“, допълни Фандъкова.

От 16 март ще бъде променено движението на трамвай 6 в участъка от 5-те кьошета – вместо в посока „Лозенец“ трамваят ще се движи до последната спирка в кв. „Иван Вазов“ на трамвай номер 1″, поясни кметът.

След 20 март започва цялостното затваряне на булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Гоце Делчев“, както и на ул. „Житница“ при бул. „Цар Борис III“ в „Красно село“. Това са трите станции, при строителството на които ще има цялостно затваряне на движението.

„По отношение на бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде пуснато движението двупосочно по бул. „Васил Левски“ и в тунела“, уточни Фандъкова. Максимумът за всички тези неудобства е между година и половина и две, докато се построят метростанциите, обеща кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *