ПРЕЗ 2017 Г. БЛИЗО 30% ОТ ГЛОБАЛНИТЕ РАЗХОДИ ЗА РЕКЛАМА ЩЕ СА В ДИГИТАЛНИ МЕДИИ, В БЪЛГАРИЯ – 16.7%

АНТОНИ ЧОЛАКОВ

Водещата глобална медийна агенция Carat публикува актуализирани прогнози за развитието на рекламния пазар в световен мащаб за 2016 г. и 2017 г.

 

Прогнозата, получена на база на данни от 59 пазара в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския регион, показва увеличение на инвестициите в реклама с 4,5% до 538 милиарда долара през 2016 г. Основните събития, които ще окажат положително въздействие  в сектора остават президентските избори в САЩ, Олимпийските игри в Рио де Жанейро и Европейското първенство по футбол. Положителният тренд се очаква да бъде запазен и през следващата година с идентичен ръст от 4.5%.

 

Докладът потвърждава прогнозата за възхода на дигиталната реклама, която се превръща в движеща сила на пазара през 2016 г., благодарение на силния растеж на мобилната реклама, онлайн видео форматите и социалните медии. Всеки едни от тези канали се очаква да отбележи двуцифрен ръст на инвестиции, както през тази, така и през следващата година. През 2017 г. близо 30% от глобалните разходи за реклама ще бъдат разпределени в полза на дигиталните медии и в световен мащаб ще достигнат нива от 161 милиарда долара.

 

Броят на държавите, в които дигиталните медии вече са основен канал в микса и отнемат първенството на телевизията, вече е 12. Към първата десетка, в която влизат Великобритания, Ирландия, Канада и Австралия, тази година се присъединяват Естония и Хонг Конг. Очакванията са до 2018 г. в този списък да влязат още САЩ, Германия, Австрия и Тайван.

 

За България Carat запазва прогнозата си за увеличение на общите рекламни инвестиции през 2016 г. с 2,9% и с 2,7% за 2017 г., като една шеста (16.7%) от тях през следващата година ще бъдат вложени в дигитални медии. Те ще останат и най-добре представящия се рекламен канал с ръст на годишна база от 10.6% за 2016 г. В основата на този ръст ще бъдат, вече наложилото се за една година у нас, автоматизирано закупуване на реклама (programmatic buying), мобилната и онлайн видео реклама.

 

Регионът на Централна и Източна Европа се очаква да се върне към положителен ръст през 2016 г. с 2.2% увеличение на рекламните инвестиции, което е положителна ревизия на прогнозата от края на миналата година, когато този ръст беше предвиден да достигне ниво от 1.6%. Пазарен оптимизъм се отчита и в предвижданията за 2017 г. – увеличение на рекламните инвестиции с 4%, главно благодарение на стабилизацията на руския рекламен пазар.

 

Джери Булман, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network, част от която е и Carat, коментира прогнозата така: „Последната прогноза на Carat, която включва и първи анализ за 2017 г. ни дава основание да подсилим оптимизма си по отношение на рекламните инвестиции в световен мащаб. Въпреки, че икономическата нестабилност засегна някои основни пазари, растежът в глобален план остава стабилен, както през тази, така и през следващата година.

Силата на дигиталните медии ще продължи да бъде доминиращия фактор за увеличение на глобалните разходи за реклама, докато телевизията остава в основата на нашия бизнес. Рекламата става все по-сложна и по-зависима от данните и от решаващо значение за агенциите е да се движат бързо, за да могат да отговорят успешно на нуждите на дигиталната икономика. Всичко това се отразява върху иновативните решения и подхода, който прилагаме към своите клиенти.“

 

Пълният доклад и данните от него могат да бъдат свалени от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *