Бойко Борисов вижда руска заплаха, но обеща „България да промени профила си“

Борисов вижда руска заплаха, но обеща „България да промени профила си“ Аз вземам решения и на базата на тези решения България ще си промени профила. Премиерът Бойко Борисов смята, че винаги, когато се правят опити да се дестабилизира правителството, това става заради интереси в енергетиката. В интервю за бТВ той подчерта, че знае как се случва това и с кабинета „Борисов” 2– „най важният проблем е в енергетиката”.

„Утре в Бургас посрещаме кораб, който на никого не му се вярваше, че ще дойде.А той ще отиде да дупчи Хан Аспарух за добив на нефт и газ. Години наред това не е позволявано да се прави в България, докато Румъния си го направи и в момента Румъния внася под 10% газ, а ние всяка година по 4-5 млрд. долара изпращаме навън. А на Силистар пък дойде една от другите големи компании – Шел”. Борисов даде да се разбере, че „когато ГЕРБ дойде на власт пуска концесиите за проучване и добив, когато дойде друго правителство първото, което прави, ги затваря, обясни Борисов.

„Защото това е бизнес за 5 млрд. долара годишно да изтичат от България”, подчерта той. „Знам, че си заслужава всеки, риск, който поемам в момента. Аз се надявам, че хората, които ще плащат по 220 хил. евра на ден само за да проучват, знаят какво търсят и ако се открие, поколения българи след това ще бъдат щастливи”, коментира той. Борисов обясни неговото виждане за опитите за дестабилизация на правителството още с напомнянето какво бил казал руският президент Владимир Путин пред приятеля му все още Реджеп Ердоган в Анкара. „Путин каза „България ще загуби всичко”, а Лавров във всяко изказване започва и свършва с България”, подчерта Борисов.

„Аз вземам решения и на базата на тези решения България ще си промени профила. Важно е да вземаш решения, да знаеш, че това е важно и да устоиш на това. Между другото руснаците знаят това, те знаят, че аз защитавам българския интерес. А българският интерес е, ако добива газ, икономиката да расте, а хората да ползват евтино природно гориво. От друга страна, ако искат да прокарат газ през България, или ако нашият газов хъб стане, аз винаги съм казвал, че и техният газ е добре дошъл”, заяви Борисов. Той в същото време благодари за това, че „два пъти повече туристи пращат в България тази година”. Борисов говори и за вътрешно политическата обстановка предвид предстоящите президентски избори.

„На Цветанов съм му казал, всеки когото съм поставил на пост си върши работата. Той е поставена на партиен пост. Той се справя прекрасно. Г-жа Бъчварова, Руми се справя прекрасно с работата, която сме й дали”, каза лидерът на ГЕРБ. „Делян Пеевски си отиде, напуска страната…Вече няма да е дъвка за всеки. Като искаш нещо лошо да кажеш – кажеш Пеевски. Какво ще говорят после. Като слушам изказванията им, се забавлявам. Истински се забавлявам“, каза още министър-председателят. „С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър и фантастично като президент. Нека да минат юни и юли за да си изкара той спокойно мандата. Той свърши много работа. Аз съм изключително признателен. Продължавам да го имам за голям приятел и очаквам той да остане в ГЕРБ”, заяви Борисов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *