Потоп и лято през май

Потоп и лято ни очакват през май. Въпреки проливните дъждове, които ще се изсипят, времето ще е топло като през август и живакът ще удари 30 градуса в южната част на страната. Това показва прогнозата на синоптиците от БАН.
През третия пролетен месец ще вадим чадърите по-често от обичайното за сезона.

През май ще има и достатъчно слънчеви дни, които ще зарадват голяма част от хората, които обичат топлото време и с нетърпение чакат да се разходят в планината или да направят първите си за годината морски бани. Според синоптиците въпреки необичайно високите температури на места у нас не ни очакват нито жега, нито студ, а идеалният пролетен месец.

Валежите ще са над средната норма от 50-70 л на кв. м за радост на земеделците, които разчитат на благословията на природата за реколтата си. В източната част на страната се очаква да достигнат до 100 л на кв. м. Средните температури ще са между 17 и 19 градуса. Най-ниските ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите между 24 и 29 градуса, съобщи Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През първите десет дни ни чакат хлад и дъжд. Без чадъри няма да излизаме от домовете си и по Гергьовден и за Деня на победата – 9 май. Едва след 11 май слънцето ще се покаже по-стабилно и живакът в термометрите ще тръгне нагоре, а градусите ще стигнат до 25-26 заради южните ветрове. Те ще бъдат сменени от слаб северен вятър след 16 май, но температурите ще паднат едва с 3-4 градуса.

От 20 май отново ще вали често, главно следобед и през първата половина от нощта, от типа на краткотрайните валежи, съпроводени от гръмотевици. На места градушки ще стряскат стопаните.

В края на месеца затоплянето ще е повече от осезаемо. Очаква ни истински пролетен рай, а температурата на въздуха ще варира от 22 до 26 градуса. В последните няколко дни се очаква живакът да достигне до 30 градуса, а времето да е много приятно за ентусиастите да събират тен по плажовете още в късната пролет.

През май и най-заклетите скиори вече ще приберат ските, а любителите на катеренето ще могат спокойно да поемат към планините.

Регистрираха свръхдълбок трус под Сърбия и България

Лек трус с магнитуд 3,6 и много голяма дълбочина бе регистриран на 59 км северозападно от София в 22.51 часа в четвъртък. По данни, обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, огнището се намира на 587 км под повърхността на Земята. Епицентърът е на територията на Сърбия и на 19 км северозападно от българския град Драгоман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *