АМЕРИКАНСКИЯТ ХУДОЖНИК СТИВЪНС ВОН ИДВА В БЪЛГАРИЯ ЗА АВТОРСКА ИЗЛОЖБА НА УНИКАЛНИ ТВОРБИ, СЪЗДАДЕНИ С МАСТИЛО И ВОДА

БОБИ ЧОЛАКОВА

Националната художествена галерия ще представи изложбата „Нов живот за цвета“
от 2 юни до 10 юли 2016 г.

 

На 2 юни 2016 г. Националната художествена галерия ще открие авторската изложба на американския художник Стивънс Вон – „Нов живот за цвета“. Селекцията от уникални творби ще представи за първи път в България впечатляващи шедьоври, създадени с уникална капкова техника, която смесва мастило с вода върху хартия. В основата на тази техника цветовете се създават с помощта на непрекъснато течаща вода. Куратор на изложбата е Масимо Скаринджела.

Артистичният стил на Стивънс Вон изгражда връзката с живота под формата на митичен ритуал. Вследствие на придобития в Китай и Япония опит, художникът променя възприемането си за света – отвъд естетичната експресия, към фантастични и скрити пластове. Той се обръща към своите корени, към вътрешния си свят, подбирайки идеалния жест, идеалната форма, които да бъдат пресъздадени, цветовете, които да бъдат показани и приказните символи, които да бъдат откроени: „Мистерията е моята същност. Наследих един свят на хаос. Ритуалите създават чувство за ред в живота ми. Завладян съм от тях. Моите най-съкровени ритуали са свързани с водата”.

Стивънс Вон винаги използва капковата техника, която не е нанасяне на цвета по стандартния начин. Напротив, означава оставяне на всяка капка цвят да следва своя естествен ход, а промените в свободно разливащата се струя да създават различни фигури. Капката може да се разпадне на малки капчици, може да се разлее или както в последните му творби – гънките на хартията да се превърнат в граници на цветните изображения. Често няма сюжет, който да бъде разказан. Художникът се ръководи само от непрекъснатото и постепенно пътешествие на цвета, разреден с вода, което ускорява движението по чистите полета на любимата му хартия, като израз на търсенето на нещата такива каквито са, така както съществуват.

Изложбата „Нов живот за цвета“ е отворена от 2 юни до 10 юли 2016 г. в Националната художествена галерия в София.

 

За Стивънс Вон

Стивънс Вон (Stevens Vaughn) е роден в Минесота, САЩ през 1958 г. Той има рядка форма на аутизъм, изградила му свят, в който няма възприятия за време и географски посоки. Пространството представлява емоционален контрапункт, който не е ограничен от физически възприятия. Между 1978 и 1979 г. Вон е сред най-младите участници, избрани от Корпуса на мира на САЩ. На 20-годишна възраст той е изпратен на островите Бохол и Минданао във Филипините, където се занимава с кошничарство и земеделие.

В периода 1982-1988 г. работи по проекти от изтеглено стъкло, порцелан и смесени материали в Мурано (Италия), Лимож (Франция), Тайпей (Тайван) и САЩ. През 1988 г. се установява в Япония, като през следващите 9 години открива студия в Корея, Индонезия, Мексико, Китай и Шри Ланка. През 1996 г. създава нови мултимедийни студия на китайските острови Ксиамен и Гулангиу.

Дългите години на живот в Китай са помогнали на Стивънс да натрупа знания за китайската култура и изкуство. Неговият интерес е към променливите субстанции. Веднъж той кани над 20-тина студенти от Колежа по изкуства да посетят градината му на о-в Гулангиу и да му помогнат за една творба, която се простира на приблизително пет метра площ. Всеки избира своя любим цвят, заема мястото си пред хартията и започва да рисува, без да може да контролира или предвиди както процеса на създаване на изображението, така и резултата. Внезапно се излизва пороен дъжд. Реки от вода в различни цветове се разливат върху хартията, формите и цветоветe изчезват и се появяват нови изображения, движението на водата създава неочаквани цветни пространства. Уъркшопът получава името „Водата е цвят“. Тази серия представлява част от сегашната му практика на рисуване.

Elina Golemanova,

APRA Porter Novelli Group

Bulgaria, Albania, Kosovo, Macedonia

111 Georgi Sava Rakovski Str., 1000 Sofia Bulgaria,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *