Първият ден на „Шумът на парите“ очерта възможностите и потенциала пред българския икономически сектор

БОБИ ЧОЛАКОВА

21 експерти дадоха своя анализ за състоянието на капиталовите пазари, сектора на недвижимите имоти и трейдинга по време на най-голямото икономическо събитие у нас

 SEE Link, новата платформа за регионална търговия, финансирана от Европейската банка за възстановяване и развитие, беше централна тема в панел „Капиталови пазари“ в първия ден на финансовия форум „Шумът на парите“. От гледна точка на инвестиционните посредници в България, тя представлява по-различен подход към обединяването или глобализирането на малките пазари в региона, заяви Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг и един от говорителите в панела.

 

По време на форума стана ясно, че в момента в процес на въвеждане на търговската платформа е град Загреб, в който тя ще стартира в средата на 2017 година. Така вместо четири борси, SEE Link ще има пет, коментира Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на виенската фондова борса.”Тези, които спекулират сега на пазарите, ще направят пари.

 

В началото на 2017 година търгуването с държавни ценни книжа на БФБ ще е реалност, заяви Васил Големански, изпълнителен директор и заместник-председател на СД на БФБ-София. По думите му налице е решение, в лицето на Министерство на финансите, този пазар да бъде организиран и съставен по два начина – чрез две алтернативни възможности да бъдат търгувани.

 

Синиша Крнета, изпълнителен директор на Белградската фондова борса заяви по време на седмотото издание на най-големия икономически форум у нас, че макроикономическите показатели за 2015 г. и началото на 2016 г. показват много драматичен ръст в икономиката и това тепърва ще има отражение върху капиталовия пазар.

 

В панел „Недвижими имоти“ стана ясно, че пазарът за недвижими имоти е цикличен. През периода 2003-2008 година е имало възходящ цикъл, последван от низходящ, допреди две-три години, когато отново цените започват да бележат ръст. Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България обърна внимание на някои от нерешените проблеми в индустрията – регламентацията на посредническия бизнес и нуждата от подобрение на предприемаческият бизнес, което би довело до по-хубави и по-качествени проекти.

 

Българинът все повече отделя внимание и време за откриването на подходящия имот, а не бърза както преди, обясни Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. По думите й преди всичко се е продавало, докато днес клиентът вече е по-информиран, знае какво иска и търси информация, преди да вземе решение. Той се консултира с брокерите и подбира внимателно. Средно купувачите в големите градове у нас пристъпват към окончателна сделка за имот в период от 1-3 месеца, обясни още Илиева. Кризата има отражение върху всички сегменти – жилищния пазар, бизнес имотите и добър оздравяващ ефект, допълни дискусията Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL/CBRE.

 

Преди 15 години достъпът до финансови услуги е силно доста ограничен, докато днес може да се търгува почти всчико, чрез договори за разлика, по които началната изискуема сума е много ниска, има голям избор от инструменти. Така започна дискусията на финалния панел „Как парите ни да работят за нас“ от Светлин Минев, анализатор и професионален трейдър. Експертът даде ценни съвети и малки трикове за успех при работа с облигации и акции. Според Минев, всеки трябва да намери своето място на пазара, който не допуска измами. Човек, ако не си намери мястото на пазара, пазарът му го намира, завърши Светлин Минев.

 

„Тези, които спекулират сега на пазарите, ще направят пари. Да, има някакъв риск, но във всяко едно нещо има риск“, смята Димитър Цонев, мениджър в Адмирал Маркетс.

 

„Гордея се с екипа, който стои зад „Шумът на парите“ – всяка година форумът се разраства, привлича повече лидери на мнение и определя икономическия дневен ред на страната. Тазгодишното издание е резултат от няколкомесечни усилия, а благодарение на партньорите ни имаме възможността за седма поредна година да предначертаем бъдещето и да разкажем положителната икономическа история на България. Утре е също вълнуващ ден, когато ще говорим по други важни теми – банки, технологии и икономика“, сподели Кристиян Костов, управител на Profit.bg.

 

През 2016 г. форумът „Шумът на парите“ се осъществява със съдействието на Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и благодарение на партньорите на форума Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, Сирма груп Холдинг и ЗАД България.

 

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

 

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Imot.bg, Offnews, Kaldata, сп. Икономика, Economic.bg, в. Сега, Seenews и Enterprise Europe Network.

 

За „Шумът на парите“:

„Шумът на парите“ е единствената специализирана финансова конференция в България. Първото издание на проявата е през 2010 г. През годините в събитието участват ключови български и чуждестранни финансови експерти и икономисти. „Шумът на парите“ привлича интереса на водещите финансисти у нас, които ежегодно присъстват на проявата. В началото на 2015 г. форумът бе отличен от Българска фондова борса като събитието, популяризирало най-добре капиталовия пазар в страната през 2014 г., а по-късно през годината от Българско дружество за връзки с обществеността.

 

 

Драгомир Гюров, AMI Communications България за „Шумът на парите“

Dragomir.gyurov@amic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *