Анкара и Москва е възможно да разрешат сирийската криза

Анкара и Москва се занимават със създаването на ефективен механизъм за разрешаването на сирийската криза, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу .

„Ние имахме механизми за работа с Русия по Сирия между военни, дипломати и разузнаването. Днес представители на тези структури ще заминат за Русия и ще проведат преговори“, обясни Чавушоглу пред Анадолската агенция. Той отбеляза, че занапред се планира създаването на „по-ефективен механизъм и контакти на по-високо равнище“.

За подходите на двете държави по сирийското регулиране външният министър използва фразата „те си приличат“. „Нашите подходи по въпросите на политическото регулиране, включително организирането на примирието и доставката на хуманитарна помощ, са сходни. Ние мислим еднакво“, изтъкна първият дипломат на Турция.

Относно оставането на Башар Асад на власт в Сирия събеседникът посочи, че „по тази тема може да има разногласия“. „Но вместо по тази тема да се критикуваме, трябва да се търсят възможности да се сближи нашия диалог по съществуващите въпроси. Ние ще дадем принос в решаването на сирийския проблем. Трябва бързо да постигнем спиране на огъня в Сирия“, категоричен бе министърът.

Той в същото време заяви, че Западът рискува „да загуби“ Турция заради собствените си грешки, а не заради отношенията на Анкара с Русия. „Ако Западът загуби Турция, то това не е свързано с отношенията с Русия, Китай или с ислямския свят. Той ще загуби Турция заради собствените си грешки. ЕС извършва много сериозни грешки, включително с подкрепата за опита за преврат“, поясни министърът.

Източник: ТАСС, РИА-Новости

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *