Левски оживява в нов документален филм

БОБИ ЧОЛАКОВА

Стартира благотворителна кампания за набиране на средства в подкрепа на заснемането на документален филм за Васил Левски

Лентата на Искрен Красимиров-основател на „НЕзабравимата България“,  разкрива истината за Апостола на свободата

 

Васил Левски ще оживее за 180-годишнината от рождението си догодина. Това ще бъде част от новата художествено-документална лента на режисьора Искрен Красимиров, който започва поредния си филмов проект за националните ни герои.

Работното заглавие е „Лъвский: Европеец в Българско!“, защото по думите на режисьора, Левски е първият революционер с европейско мислене и идеи, родеещ се с великите Мацини, Гарибалди и Лайош Кошут. Ролята на Левски е поверена на популярния актьор Симеон Владов. Друг малко познат факт е, че Левски се подписва навсякъде в писмата си като „Лъвский“, а България винаги нарича „Българско“.

Младият режисьор на филма разкрива още, че предател на Левски не е само поп Кръстьо, а издайниците на Апостола са много – от Каравелов, през Димитър Общи и даскал Иван Фурнаджиев, та до Николчо Цвятков, Никола Сирков и Христо Латинеца. „Левски не е предаден „от един поп“, както е останало в народната памет“, а за жалост ние перифразираме Иван Вазов и казваме – „Той бе предаден от един народ!“.

„Според мен Левски е българският Христос, затова той заслужава един истински филм, който да гледат всички българи и най-вече децата им, за да разберат истината за Апостола и да го почувстват жив и днес. Амбицирани сме да го покажем на българите точно, какъвто е бил в последните си дни – ранен, окървавен, в критично състояние, но все пак герой и национален идеал!“, споделя Красимиров.

„Лъвский: Европеец в Българско!“ ще е шести пореден филм на Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравимата България“ за националните ни герои, след лентите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Цар Борис III и Иван Вазов.

Дарителската кампания ще подпомогне създаването на 45-минутен художествено-документален филм с работно заглавие „Лъвский: Европеец в Българско!“. За да я има България и след нас, призоваваме всеки, който има възможност да помогне и съдейства.

 

 

Дарителската сметка на проекта е:

 

IBAN: BG42TTBB94001527444953

ТИТУЛЯР: НЕЗАБРАВИМАТА БЪЛГАРИЯ 

БАНКА: SOCIETE GENERALE ЕКСПРЕСБАНК

 

 

Повече за „НЕзабравимата България“ и Искрен Красимиров:

https://www.facebook.com/NezabravimataBG/

 

*ПР Агенция IGM безвъзмездно подкрепя кампанията за набирането на средства за новия документален филм „Лъвский: Европеец в Българско!“

 

 

 

Ivan Georgiev

PR Agency IGM

 

www.igm.bg

igm@igm.bg

 

Martin Raykov

PR Agency IGM

 

www.igm.bg

igm@igm.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *