КНСБ: Бюджет 2017 г. е по-добър от този за 2016 г.

По инициатива на КНСБ се провеждат срещи с ГЕРБ, БСП, ДПС и ПФ. Целта им е да се коментира позицията по бюджета и ключови въпроси, които касаят предсрочните парламентарни избори и начина, по който ще се проведат.

„Оценката ни за бюджета за 2017 г. е, че е по-добър от този от 2016 г. Не е най-добрият, може да бъде по-добър, но е по-добър от този за 2016 г. В него е заложено увеличение на доходите и допълнително плащане към много системи”, заяви Димитров.

„Това, което КНСБ поиска от финансовият министър през периода на съставяне на бюджета, сумарната сума от 1, 2 млрд. лв., получихме около 650 млн. в отделните системи за увеличение на отделни плащания. Около 50% сме си свършили работата на този етап”, посочи президентът на КНСБ.

Той обясни, че синдикатът е предложил четири неща. Едно от тях е увеличение на разходите минимално, 7 млн. за БАН и 8 млн. лв. за Селскостопанската академия, за увеличение на заплатите им.

Другият голям сектор е за разглеждане на системата за училищното и детско здравеопазване, където има нужда от колко още 20 млн. лв. за заплати, които са ниски, според Димитров.

Другата група въпроси е за социалните заведения, където 15 500 души са със заплати, близки до минималната.

„Предложихме и минималното обезщетение за безработица, което не е променяно 8 години и има резон да бъде вдигнато”, добави Пламен Димитров.

– See more at: http://novinite.bg/articles/129759/KNSB-Byudjet-2017-g-e-po-dobar-ot-tozi-za-2016-g#sthash.rnURMs53.dpuf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *