Съдът отряза прокуратурата за отстраняването на кмета на Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев остава на поста. Във вторник Пловдивският апелативен съд (ПАС) остави без уважение искането на Софийската градска прокуратура кметът на Пловдив да бъде отстранен от длъжност. Миналата седмица държавното обвинение поиска Иван Тотев, който е обвиняем за длъжностно престъпление, да бъде отстранен от поста, тъй като може да повлияе на разследването срещу него. Първоначално Окръжен съд – Пловдив, уважи искането, но днес по-горната инстанция го отхвърли.

След заседанието адвокатът на Тотев Васил Василев коментира: „Не може да се иска отстраняването от длъжност на някого заради някаква хипотетична опасност. Това показва, че обвинението няма единствено връзка с правото“, с което намекна за политически мотив, който се крие зад обвиненията срещу Тотев.

Втората инстанция критикува мотивите на окръжния съд, като посочи: „Опасността Тотев да злоупотреби със служебното си положение не следва a priori от служебното му положение на длъжностно лице.“

„Този извод следва да бъде изведен от общата доказателствена съвкупност, тогава когато в нея се съдържат данни за опасност или склонност на съответното длъжностно лице към злоупотреби със служебното си положение към лица, които са в йерархична зависимост спрямо него. Под термина „достатъчно основание“ законодателят е имал предвид такъв обем данни, които да обезпечат реална, а не хипотетична или предполагаема опасност той да влияе негативно чрез служебното си положение на разследването по делото. В противен случай законодателят би предвидил ex lege отстраняването му от длъжност“, се казва в определението на съда.

ПАС също така посочва, че липсват каквито и да било доказателства, че служебното положение на Тотев би създало пречки за разследването: „На първо място по делото са разпитани почти всички свидетели, имащи отношение по предмета на доказване – голяма част от тях са служители на община Пловдив. Всички те са дали подробни показания относно обстоятелствата свързани с предмета на доказване, като никъде в техните показания не се съдържат данни за указвано върху тях пряко или косвено въздействие от страна на обвиняемия Тотев, както и същите да са изпитвали страх или притеснение за негативни последици при осъществяване на служебната им дейност като служители в община Пловдив.“

„На следващо място, обвиняемият Тотев активно е съдействал на органа, извършил предварителната проверка – ТД на ДАНС – Пловдив, като е отговарял на всички запитвания и е предоставял всички необходими данни и материали. Не на последно място, обвиняемият Тотев е демонстрирал добро процесуално поведение, като липсват данни да е възпрепятствал органите при разследването по делото. Отказът да даде обяснения като обвиняем не може да се тълкува в негова вреда, защото ефективното упражняване на гарантираните от закона права на обвиняемите не може да представлява основание за ограничаването им в случай, че не се препятства възможността за нормално протичане на наказателното производство, още повече, че това пък да обоснове опасност за неправомерно въздействие върху подчинените му, с цел създаване на пречки на разследването“, се казва още в определението на съда.

В началото на януари тази година на кметa на Пловдив бяха повдигнати обвинения заради обществена поръчка за строителството на пловдивския зоокът. Според прокуратурата изпълнителят Запрянови 03″ ООД е бил избран в нарушение на процедурата, като от това се е облагодетелствал в размер на 1 млн. лв. По време на заседанието пред окръжния съд за неговото отстраняване стана ясно, че сигналът срещу Тотев е бил подаден още през 2015 г., но Пловдивската окръжна прокуратура тогава е отказала да извърши проверка на случая. Впоследствие отказът е потвърден и от апелативната прокуратура, но касационната прокуратура е отменила този отказ, а с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от ноември миналата година делото е преместено в Софийската градска прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *