ГЕРБ и Обединените патриоти започват да договарят министрите

Започват разговорите за конкретните имена, които ще станат министри в новото правителство. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след като получи мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев. Въпреки това обаче той все още е предпазлив и не смее да дава смели прогнози. „Докато всичко не се договори, нищо не е договорено. С Обединени патриоти сме се опитали да изчистим всички детайли, които да гарантират стабилно управление“, каза той. Лидерът на ГЕРБ допълни още, че коалиционното споразумение вече е подписано, и двете политически сили имат няколко дни на разположение да го изпълнят и със съдържание от кадри, експерти, политици, за да има баланс в него, пише iNews.bg.

„Следващите дни ще се занимаем да намерим най-подходящите и най-подготвени хора, които да работят в синхрон“, каза още Борисов. И добави, че вече има достатъчно опит (ще бъде премиер за трети път – бел. ред.) и дава изключителна важност на това 17-те министри и четиримата вицепремиери в бъдещия кабинет да бъдат подредени правилно.

„Днес или утре сигурно ще отворим темата не като министерства, а като екипи да могат да сработват добре хората, които ще бъдат министри, зам.-министри и вицепремиери и по приоритетите по програмата“, добави Борисов. Той определи като приоритетни постовете във вътрешното, социалното, образователното и здравното министерства. „Трябва да премахнем неграмотността, качественото образование да е добро и да се оказва необходимата принуда на родители, които не пращат децата си да учат“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обеща и новото правителство да се справи с незаконно отпуснатите пенсии на хора, които нямат право да ги получават. „Заговори се много за фалшиви пенсии, така че там където има злоупотреба и корупция, ще бъде премахната. Затова трябва да се мобилизират няколко министерства да работят заедно“, смята Борисов. Според него е много важно вътрешното и правосъдното министерства да продължат реформите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *