Изложба живопис на Любен Генов

БОБИ ЧОЛАКОВА

„Полифонии” е звучното наименование на една изложба, в която са представени нова серия абстрактни живописни картини. И в тези последни колоритни импровизации сякаш няма определена конкретност, но първоизточникът на творческото вълнение все пак е осезаем. Природата със своите състояния и неръкотворни гледки е дълбок извор на вдъхновение. Опитвам се, превръщайки ги в абстрактна живопис, да изразя драматизма на тази красота и запечатаните в съзнанието ми усещания за природните „зрелища”, за тези своеобразни спектакли на натурата. С всяка картина ми се иска да създам илюзията за отваряне на ново пространство. Неговото съществуване върху и през двуизмерния отрязък е колкото имагинерно, толкова и истинско, и зависи от способността да се възприема абстрактно действителността.

Преди да се превърнат в живописна плът, тези картини са преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение. Живописното търсене е с разкрепостена интуиция, а постигането е следствие на самоконтрол, процес в който движението на пластическите модули, цветната интензивност и нейното овладяване, живописното и тонално трептене са проекция на продължителни реакции, преживявания, в които повторението върви успоредно с уникалността на всеки един миг, всеки час, всеки ден. В безкрайния процес изкуство, автентичността на произведението е резултат от постоянно повтарящи се опити да бъде обуздан творческият енергиен импулс. Понякога е леко и просто като вдишване и издишване, а друг път дъхът не стига и стъпките по пътя една след друга се повтарят в определен ритъм, докато ни отведат някъде, възможно по-близо до новата представа или изненадата. В пространството повторяемостта обуславя неговия безкрай…

Понятието полифония по някакъв начин хармонира с относителната завършеност на всяка една от творбите ми. В тази многопластова живопис хармоничната взаимозависимост и равнопоставеност на всеки от пластовете от повърхността надолу към платното или изплуването от дъното на първия живописен слой нагоре и напред до последния, оптическото откъсване на петната от повърхността, създават илюзията за полифонична звучност. И ако разумът е този, който търси и намира обяснения, то истинската движеща сила е нещо по-различно от разум, тя е трудно определима и витае в пространствата на интуитивното. Намирането на смисъл е измеримо, а търсенето – необятно.

 

Любен Генов

 

               –––––––––––-

 

 

Любен Генов е роден на 18 ноември 1966 г. в Оряхово.

Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в гр. Троян през 1985 г., а през 1991 г. Педагогическия институт по изобразително изкуство в гр. Дупница.

През 1996 г. се дипломира в Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов – специалност живопис.

Член е на СБХ от 2001 г.

През 2002 г. печели конкурса на СБХ за специализация в Cité internationale des arts в Париж, Франция (2002).

През 2011 г. завършва магистратура в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, специалност „Образователни аспекти на пластичните изкуства – живопис“.

Член е на Управителния съвет и завеждащ изложбената дейност на СБХ през периода 2008 – 2011 г.

От 2011 г. Любен Генов е председател на СБХ.

–––––

 

Избрани самостоятелни изложби

 • 2002 „Живопис“ – галерия „Сите дез’ар“, Париж
 • 2005 „Акустично“ – Градска художествена галерия, София
 • 2006 „Вътрешни звуци“ – галерия ЮКА, Варна
 • 2007 „Синева“ – център-ателие „Шмиргела“, София
 • 2008 „Река“ – галерия „Агрион“, София
 • 2009 „Разпилени петна“ – галерия „Агрион“, София
 • 2010 „Импровизации“ – арт клуб „Жреци на музите“, София
 • 2011 „Живопис“ – галерия „Марин Върбанов“, Оряхово
 • 2011 „Живопис“ – галерия „Хаджи Николи“, Велико Търново
 • 2011 „Импровизиран пейзаж“ – галерия „Видима“, Севлиево
 • 2012 „Вариации“ – галерия „Артур“, София
 • 2013 „Живопис“ – галерия „Савчеви“, Оряхово
 • 2014 „Импровизации“ – галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил
 • 2014 „Акустичен пейзаж“ – галерия „Сезони“, София
 • 2015 „Водни хроники“ – галерия „Артур“, София
 • 2016 „Флуиди“ – галерия „Астри“, София

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *