Китай засилва военното си присъствие в Южнокитайско море

Китай е засилил тази година военното си присъствие в Южнокитайско море, посочва доклад, публикуван днес от китайски вестници, в който се говори и за ядреноенергиен проект в този воден басейн, където имат териториални претенции няколко страни, предаде БНТ.

Сред проектите, започнати тази година на контролираните от Китай архипелази, фигурират изграждането на „голям радар“ и подземни складови помещения, се казва в доклада, публикуван на сайт, контролиран от в. „Женмин жибао“, официоз на Китайската комунистическа партия.

През изминаващата година проектите, по които е започната работа, покриват площ от не по-малко от 290 квадратни километра. За ускоряване на работата по облагородяване на островите Пекин е изпратил огромна драга, наречена в доклада „магическа строителка на острови“, а „плаваща атомна платформа“ ще осигурява електричество.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, но териториални претенции там имат още Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван. Китайското правителство изгражда през последните години изкуствени острови за цивилни и военни цели в района на Параселските острови и архипелага Спратли, отбелязва Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *