Жак Превер „Приказки за непослушни деца“

БОБИ ЧОЛАКОВА

На 30 март излиза „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван Бориславов, 72 стр., твърди корици, цена: 14 лв.), първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през 1946 година.

Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. Моржове, които си подхвърлят гардероби. Тъжни антилопи, насядали напразно край трапезата. Лъвче в клетка, което посреща гости. Звероукротител със свиреп и зверски лик и кон, който живее сам-самичък на самотен остров. Недоволен дромадер, който слуша сказка за разликата между камилите и дромадерите (това, което отличава дромадера от камилата, е, че той едничка гърбица си има, а на камилата са две). Магарета, които правят смехории, и още много чудесии, пръснати в осем очарователни приказки от ненадминатия вълшебник Жак Превер. Лирични и не чак толкова послушни истории, в които животните са герои, а хората… не са дотам съвършени.

   Жак Превер остава един от емблематичните певци на своето време. Поет с бликащ талант, едновременно „гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „Кеят на мъглите” с Жан Габен и „Децата на рая“, за който е номиниран за „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко. Превер пише и книги за деца, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца”(1946), и вече има ново българско издание.

Илюстрациите са на Елса Енрикес, а художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Поздрави,
signature
Директор, Маркетинг и PR
kdimitrova@colibri.bg

Издателство „Колибри“

 

1000 София,
ул. „Иван Вазов“ 36,
тел.: 02 987 48 10
colibri@colibri.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *