„София – от 7 извора вода“ вдигна градуса на познанието и настроението в Ларгото

С откъс от оперетата „Българи от старо време“, с песента „Нощ над София“ и с „Българска земя“ бе огласено Ларгото на празника на София по време на представянето на книгата „София – от 7 извора вода“.

Александър Мутафчийски и Катерина Тупарова от Музикалния театър вдигнаха градуса на настроението, като представиха дует на Иван и Янка от най-обичаната българска оперета, която зрителите ще могат да гледат от 27-28 април, когато е премиерата й. Харизматичната изпълнителка Вили Портлок-Рай изпя емблематичната си песен „Нощ над София“ и хитовете си „Македонско хоро“ и „Ех, да ми е“, които до два месеца излизат в шестия албум на певицата „Златни времена“.

Над 50 книги бяха раздадени на присъстващите на представянето на книгата, издадена и финансирана по проект на Дирекция „Култура“ на Столична община, която по един увлекателен начин представя термалното богатство на столицата от древността до наши дни.

В Страстната седмица авторката на книгата Антоанета Титянова постави акцент освен върху характеристиките и историята на популярните столични минерални извори и върху приноса на Сердика в утвърждаването на християнството в Европа и света – с приемането на „Едикт на търпимостта“ и провеждането на Сердикийския събор.

На мястото, където преди 2000 години са изградени римските терми, звучаха стихове за София и за термалната вода от поетите Виктория Милчева, Крася Титянова и Асен Дипчев – правнук на Райна Княгиня. Певецът Александър Александров-Алекс изпя едни от най-вълнуващите си песни по текст на Надежда Захариева, които са част от съвременния им проект, докато публиката научи много любопитни факти за термалния извор София-Център (Централна Баня), за герба на София, част от който е Аполон-Медикус, чийто храм е красял в древността мястото до Ларгото, където бе представена книгата „София-7 извора вода“, дело на „Яна тур“.

Подобни празници и информационни беседи под мотото „София- от 7 извора вода“ предстоят и на другите термални извори в Банкя, Панчарево, Горна баня, Княжево, Овча купел и Равно поле.

Виктория Милчева

Снимки Самуил Милев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *