Щатите с нови санкции срещу Иран, ЕС – със закон за защита на своите компании там

Белият дом ще оповести днес подробности за възобновяването на санкциите срещу Иран по нареждане на президента Доналд Тръмп. Санкциите вероятно ще влязат в сила в 19:00 часа българско време. Същевременно Европейският съюз ще се опита да защити своите интереси, предаде БНТ.

През май американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от споразумението за Иран, по силата на което международните санкции срещу Техеран бяха вдигнати в замяна на ограничения над ядрената му програма. И днес се очаква Вашингтон отново да наложи санкции срещу Иран.

Какво ще предприеме Европейският съюз, за да предпази обещаващите бизнес връзки с ислямската държава? Днес влиза в сила европейският блокиращ закон, чрез който трябва да бъдат защитени европейските компании, опериращи на иранска територия. Друг начин да се противодейства на американските санкции е отпадането на ограниченията пред Европейската инвестиционна банка да подкрепя европейски инвестиции в Иран.

Вариант е и да се търси секторно сътрудничество с Техеран чрез допълнителна финансова подкрепа. Очаква се и сделките с ирански петрол вече да се извършват в евро, а не в долари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *