Facebook деактивира 196 сайта и 87 акаунта в Бразилия

Facebook свали цяла мрежа от сайтове и лични акаунти, използвани за разпространение на фалшиви новини и пропаганда от членове на дясна бразилска групировка, съобщи Ройтерс, цитирайки неназовани източници, според които това е част от кампания преди изборите през октомври.

Социалната мрежа деактивира 196 сайта и 87 акаунта в Бразилия заради ролята им в „координирана мрежа, която се крие зад фалшиви акаунти във Facebook и заблуждава хората за същността и произхода на своето съдържание, като всичко това се прави с цел да се всяват раздори и да се разпространява дезинформация“, се казва в съобщението, публикувано от Ройтерс.

В него не се идентифицират спрените сайтове или засегнатите потребители. Според източниците, пожелали анонимност, мрежата е била координирана от високопоставени организатори от „Движението Свободна Бразилия“. То стана широко известно през 2016 г., когато оглави протестите, настояващи за импийчмънт на левия президент Дилма Русеф, с агресивна онлайн кампания, поляризирала политическите дебати в Бразилия.

Представители на движението засега не са отговорили на многобройните искания за коментар по въпроса.

Деактивираните днес страници от Facebook имаха общо над половин милион последователи и сред тях има сайтове както за сензационни новини, така и за явна политическа агитация с открито консервативен уклон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *