Очаква се сметките за парно да са с 25 % по-високи

Винаги има някаква причина за изменения в сметките, но е редно да споменем, че в сравнение с предишния отоплителен сезон топлоенергията ще с около една четвърт по-скъпа.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ експертът Васил Николов и предупреди:

„Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около ¼ повече, отколкото миналата година. Ако миналата година сте платили примерно за тази една единица около 90 лв, сега ще платите около 115 или 112 лв в зависимост от различните топлофикации. Това са примерни суми, само сравнението на парите не съвсем коректно“.

Слушатели се оплакаха от драстично увеличение на парите, които дават за топла вода. Николов коментира, че това може да е сигнал за сериозен теч в сградата по тръбите след измервателните устройства

„Тоест, тази вода е била затоплена, излива се и .. след което идва сметката“.

При силно завишените сметки на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане:

„Развален водомер, който отчита по-голяма консумация от реалната, също се случва, но и примерно объркват 1 и 7 или 3 и 8… Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат, сметките нарастват осезаемо“ .

Служителите на топлинните счетоводители правят огромен брой проверки и грешките при записване на показанията на хартия и въвеждането в компютри са отностелно малък процент, изтъкна експертът.

„Личният ми съвет е, когато са годишните отчитания хората просто да погледнат какво са записали и под какво се подписват. Това ще спести ходене, писане на жалби, нерви, време“.

Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях.  В станцията температурата на водата трябва да е над  55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко отколкото са ползвали, а съседите им – повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *