600 000 работни места застрашени заради Брекзит

 

Британският развод без споразумение с Евросъюза може да изложи на риск 600 000 работни места по целия свят, като Германия е най-силно засегната, сочи проучване.

Изследователи от института IWH в Хале, Източна Германия, проучиха какво ще се случи, ако вносът на Обединеното кралство от останалия ЕС падне с 25% след Брекзит.

Те смятат, че около 103 000 работни места ще бъдат застрашени в най-голямата европейска икономика Германия и 50 000 във Франция.

Да бъдеш засегнат от Брекзит не означава непременно, че работниците са уволнени, отбелязват икономистите.

„Като се има предвид липсата на квалифицирана работна ръка в много развити икономики, фирмите биха могли също така да се опитат да поддържат персонала чрез намаляване на работния ден или отваряне на нови пазари“, казват те.

Засега не е сигурно дали Великобритания ще постигне споразумение с ЕС преди да дойде 29 март.

„Твърдо“ напускане без сделка би довело до налагани на границата мита, „объркване в световните вериги за доставки“, се казва в изявление на съавтора на проучването Оливер Холтемюлер.

Икономистите се фокусираха единствено върху търговията със стоки и услуги, като оставиха други възможни икономически въздействия на Брекзит като промени в инвестиционните потоци.

Те отбелязват, че „тъй като пазарите са свързани в целия свят, доставчиците, базирани извън Европейския съюз, също са засегнати“ от Брекзит без сделка.

В рамките на 27-те останали държави-членки на ЕС общо 180 000 длъжности в фирми, които пряко изнасят за Обединеното кралство, биха били изложени на риск.

Но други 433 000 работници в ЕС и по света ще бъдат засегнати, тъй като техните работодатели продават на компании, които от своя страна изнасят във Великобритания.

Например, проучването установи, че около 60 000 работници в Китай и 3 000 в Япония могат да загубят работата си.

В Обединеното кралство проучването показа около 12 000 работни места, зависещи от снабдяването на фирми от ЕС с ресурси за продукти, които след това се продават обратно на Великобритания.

Но проучване, публикувано в началото на миналата година от изследователската компания Cambridge Econometrics, смята, че общо 500 000 британски работни места ще бъдат изложени на риск, ако няма сделка.

В двигателя на европейската икономика Германия жизненоважната автомобилна индустрия ще бъде най-силно засегната – с 15 000 работни места, много от тях във „Фолксваген“.

От друга страна, секторът на услугите във Франция ще бъде най-силно засегнат, установи проучването на IWH.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *