Родолюбци реставрираха занемарен паметник на руски войник за 3 март

Боби Чолакова
Кметът на Младост и руският посланик отдават почит на героя за откриването на паметната плоча 

Двама родолюбци –  Любен Пехливанов и Манол Иванов  от фирма Пърфект Билд ЕООД,   реставрираха занемарения паметник на  руския воин Павел Красов, загинал за свободата на България през Руско-Турската война 1877-1878 г.
Те подготвят откриването му на 3 март в 11 ч.  на ъгъла на ул. Павел Красов и бул.Цариградско шосе,  съобщава ВИП Комюникейшън.
 Гости на откриването ще бъдат посланикът и руското културно аташе на посолството на Руската Федерация в Р.България – г-н Макаров и г-н Шестаков. За отдаване на почит ще присъстват още кметът на район Младост Румен Русев, членове на обществени организации от кв. Горубляне и граждани.
Напомняме, че през годините паметникът беше занемарен и изоставен в частен имот. 

Павел Красов (неизв. – 1877 г.). Руски офицер, участник в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.). Загинал на 04.01.1878 г. (22.12.1877 г. – стар стил) в сражение. Ескадронът му от Лейбгвардейския гродненски хусарски полк се е сражавал с укрепилите се между чифлика „Чардаклия“ и мостовете на река Искър турски части. Погребан е на лобното му място от жителите на село Горубляне.
Сдружение ВЕЛИКА БОЛГАРИА
София, бул. Витоша 102

Електронна поща  velika.bolgaria1@gmail.com


Уеб сайт   http://velikabolgaria.org/

 

Сдружение ВЕЛИКА БОЛГАРИА
София, бул. Витоша 102

Електронна поща  velika.bolgaria1@gmail.com


Уеб сайт   http://velikabolgaria.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *